Италиански неофашисти обявиха война на вестник "Република"

Италиански неофашисти обявиха  война на вестник "Република"
Италианското неофашистко движение "Форца нуова" (Нова сила) нападна редакцията на левия вестник "Република", съобщи Асошиейтед прес. Това е поредната проява в последно време на екстремисти и крайнодесни в Италия. 
 
Десетина маскирани привърженици на "Форца нуова", облечени в черно и носещи партийното знаме, хвърляха димки по сградата, в която се намират редакциите на "Република" и седмичното ѝ издание "Еспресо". Те носеха транспарант, на който пишеше: "Бойкот на Еспресо и Република". Един от участниците в акцията прочете текст, който нарече "обявяване на война" срещу медийната компания, издател на двата вестника, предаде ДПА, цитирана от БТА. 
 
"Република" редовно съобщава за все по-честите прояви "Форца нуова" и други десни движения и групировки на "бръснати глави", много от които са насочени срещу имигрантите. 
 
Ескалацията засили натиска върху министерството на вътрешното министерство официално да разпусне групировките. 
 
Министърът на правосъдието Андреа Орландо каза, че протестът на движението е доказателство за засилване на екстремизма. Дори кметицата на Рим Вирджиния Раджи - която често пъти е критикувана от "Република" - изрази солидарност с вестника.
Споделяне

Още от Свят