Италиански сайт критичен към готовността на България и Румъния за членство в ЕС

Италианският сайт Кафе Европа публикува в сряда статия, озаглавена "Румъния и България - напред с резерви" с автор Лука Себастиани, предаде БТА.

Въвеждането на обща предпазна клауза е надвиснало над бъдещите граници на ЕС като дамоклев меч, пише авторът, като припомня, че на 16 и 17 декември Европейският съвет определи датата 2007 г. за присъединяването на България и Румъния към съюза. В същото време обаче по препоръка на Европейската комисия беше въведена и възможността да бъде отложено с една година разширяването, ако 25-те държави от ЕС констатират с единодушие, че двете страни не са спазили поетите ангажименти във важни области.

Според автора прилагането на принципа на консенсуса при вземане на решения прави малко вероятно задействането на тази мярка. Въпреки това той отбелязва, че предпазните клаузи не се изчерпват с това.

Румъния изкупва значителното си закъснение в областта на либерализацията на публичния сектор, борбата с корупцията, независимостта на съдебната власт и свободата на печата.

По-добра е ситуацията в България, където странната монархическо-комунистическа коалиция около бившия цар Симеон и бившите комунисти от социалистическата партия постигна добри резултати в укрепването на реформите, противно на очакванията, продължава публикацията.

Коалицията успя да спечели голям международен престиж чрез членството на страната в НАТО през март 2004 г. заедно с Румъния, трите балтийски републики, Словакия и Словения и във воденето на преговорите за членство в Евросъюза. Преговорите приключиха толкова добре, че България си осигури за периода 2007-2009 г. допълнително финансиране от 240 милиона евро, половината от които предназначени за контрол на границите, а другата половина за поддържане на бюджетния баланс, коментира авторът на статията.

При значително подобрените си икономически показатели България се представя пред Европа в една много по-добра обща светлина в сравнение с със своята съседка. До такава степен, че на последната среща на Европейския съвет се чуха множество гласове, които искаха разделянето на двете страни, така че да се забави приемането на Румъния, която е в по-неблагоприятно положение, пише още италианският коментатор. Единствено намесата на страни като Франция попречи това да стане, заключава публикацията.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?