Италианските банкови продукти са най-скъпите в Европа

Италианските банки са с най-скъпите продукти в Европа, като всяко домакинство изразходва средно 182 евро годишно за поддържане на разплащателна сметка, съобщи във вторник Франс прес, като се позовава на италианската служба за защита на конкуренцията.

Поддържането на разплащателна сметка в италианска банка струва средно 182 евро срещу 35 евро в Холандия, 65 евро в Белгия и Великобритания, 99 евро във Франция и 108 евро в Испания.

Високите цени на банковите продукти, липсата на прозрачност в отчетността, принудителното привличане на дезинформирани клиенти са най-слабите аспекти на конкуренцията в италианския банков сектор в сравнение с други европейски страни, както и отсъствието на мерки, стимулиращи "развитието на реална конкурентна система", отбелязва италианската служба за защита на конкуренцията.

Изследването показва големите разлики в цените за поддържане на банкови сметки на различните банки и липсата на ясна информация за потребителите, което намалява възможностите им за сравнение и избор.

Асоциацията на италианските банки обяви готовност да сътрудничи на властите за защита на конкуренцията, като "разясни различните аспекти на банковата конкуренция".

След публикацията на доклада председателят на асоциацията Корадо Файсола е защитил сектора, допълва БТА. Според Файсола проучването "е пренебрегнало голямата гама от услуги, които предлагат банките в страната, и които са доказали засилващата се конкуренцията и в Италия, и извън нея".

Споделяне

Още от Бизнес