Италианските популисти се надяват да завладеят Сицилия, а после и Италия

Разчитат на отвращението на избирателите от корумпираността на властите

Италианските популисти се надяват да завладеят Сицилия, а после и Италия

Незаконните строежи, превзели плажа на Багерия, близо до Палермо, предлагат поразителна гледка, но те са и залог в страховита политическа битка около корупцията - централна тема в кампанията за регионалните избори Сицилия, която предшества тази за парламентарните в цяла Италия.

Средиземноморският остров гласува на неделя на избори, които мнозина в Италия разглеждат като генерална репетиция за парламентарните избори в страната в началото на 2018 г. Единствената разлика е, че в Сицилия популистите от Движение "Пет звезди" са с изравнени сили с десницата, водена от бившия премиер Силвио Берлускони, и със значителна преднина пред левоцентристката Демократическа партия начело с бившия министър-председател Матео Ренци, която има доста по-голяма тежест на национално равнище.

В очакване на 2018 г. Движение "Пет звезди" много разчита да спечели със Сицилия първата си област, залагайки на картата на почтеността пред традиционните партии, затънали малко или много в корупционни афери - стратегия, която му позволи да влезе с гръм и трясък в парламента през 2013 г.

Поне това се опитва да направи кметът на Багерия от "Пет звезди" Патрицио Чинкуе в града си, в който могат да се видят в концентриран вид проблемите на Сицилия с мафията, незаконното строителство и управлението на сметосъбирането.

Тази седмица полицията задържа 16 души, сред които и мафиотски бос, наредил да бъде убита собствената му дъщеря, тъй като излизала с полицай.

Залогът в Багерия, както и в останалата част от Италия, обаче е не толкова проблемът с вендетите на коза ностра, колкото да се разбере дали сицилианската мафия, наричана "октоподът", има контрол върху тези регионални избори, както е ставало толкова пъти на острова в миналото.

Само че нищо като че ли не свидетелства нещата да са се променили из основи.

"Съмнителни" кандидати

В Сицилия, "според мен, присъствието на мафията в политическата сфера е по-сериозно от всякога", обяснява пред АФП Амброджо Картозио, сицилиански прокурор, който се бори с мафията вече около 35 години.

И на тези избори, както и при предишните, си има група "съмнителни" кандидати от целия политически спектър, наречени така заради предполагаемата им връзка с мафията.

Нело Музумечи, кандидат от дясната партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони, се опитва някак да се разграничи от някои от колегите си кандидати, един от които е обвинен в най-малко 22 престъпления.

Самият Берлускони е обект на започнало тази седмица разследване след обвинения, свързващи го с кампания от атентати, извършени от сицилианската мафия през 1993 г.

Движение "Пет звезди" и неговият кандидат Джанкарло Канчелери логично изиграха докрай картата на почтеността по отношение на мафиотската корупция, настоявайки например ОССЕ да участва със свои наблюдатели на изборите, след като парламентарната комисия за борба с мафията заяви, че не може да гарантира "чистотата" на кандидатските листи на тези избори.

Опасността от опорочаване на изборите е съвсем реална: на близо два милиона италианци поне веднъж в живота са били предлагани пари или размяна на услуга за услуга срещу гласа им, разкри през октомври националната статистическа служба Истат.

За да се сложи край на тази система, Движение "Пет звезди" обеща изключително строг юридически арсенал срещу корупцията, но на практика нещата са по-сложни.

Самият кмет на Багерия, който обеща да разруши най-напред незаконните постройки, свързвани с мафията, сред установените 8000 такива сгради в града, е разследван за злоупотреба с власт и присвояване на средства - обвинения, които той отхвърля.

Тридесет и две годишният Патрицио Чинкуе е убеден, че главната цел на подетото разследване срещу него е да очерни репутацията на Движение "Пет звезди" малко преди изборите.

Популисткото и антисистемно движение обаче е убедено, че ще спечели както в Сицилия, така и в останалата част на Италия поради отвращението на италианците от политическата класа, която те смятат за безполезна и корумпирана.

Специален избирателен закон

Сицилия, една от петте италиански области с автономен статут, ще избира 70-членен регионален парламент, както и президент. До урните са призовани да отидат 4,5 милиона избиратели. Шестдесет и двама депутати се избират по пропорционалната система, като листата с най-висок резултат получава бонус от 7 места, а тази, която остане втора - от 1 място.

Има голяма вероятност победителят на изборите да не спечели мнозинство. Ако победи кандидатът на десницата, той най-вероятно ще трябва да потърси подкрепа от депутатите от Демократическата партия.

 

Това развитие може да е показателно за онова, което се очаква на парламентарните избори в национален мащаб - правителство, основаващо се на съюз между Демократическата партия и "Форца Италия", обясни за АФП преподавателят по политология в Свободния международен университет за социални изследвания (ЛУИСС) в Рим Марко Анджело Джервазони.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?