Италианските заложници заплашени със смърт, ако в Рим не протестират срещу войната

Въоръжена групировка заплаши да убие тримата италиански заложници, ако техните сънародници не протестират срещу присъствието на италиански войски в Ирак, според видеозапис, излъчен от телевизия Ал Арабия.

"Групировка, наричаща се Зелената бригада посочи, че ще освободи италианците, ако в Италия бъдат организирани демонстрации срещу правителствената политика за Ирак. Групировката заплашва, че ако до пет дни не бъдат организирани протести в Италия, ще убие заложниците", съобщи телевизия Ал Арабия като се позова на изявление на похитителите.

На видеозаписа бяха показани тримата заложници, седнали около маса за хранене. Четвъртият от заложниците, които бяха отвлечени на 12 април, беше убит.

Похитителите твърдят, че италианците са пленени, защото били заловени да шпионират в Ирак. Единият от заложниците казва нещо кратко на видеозаписа, но думите му не се чуват.

"Казваме ви, че ще покажем добра воля и ще ги освободим, ако откликнете на нашата кауза, покажете солидарност с нас и публично отхвърлите своя министър - председател, като организирате огромен протест във вашата столица срещу войната", се казва в изявлението на групировката.

Похитителите твърдят, че заложниците са служители от разузнаването. Италианското правителство по-рано съобщи, че те работят за частни компании.

Убийството на първия заложник Фабрицио Куатрочи шокира Италия и предизвика опасения сред всички държави за сигурността на чужденците, които работят с коалиционните сили в Ирак.

Тогава групировката заплаши да убие останалите трима заложници, ако Италия не изтегли своите 2 700 военнослужещи от Ирак.

Италианският премиер Силвио Берлускони обаче заяви, че остава непоколебим в подкрепата си за мисията в Ирак.

Те отнеха човешки живот, но не могат да пречупят нашите ценности и нашият стремеж към свобода, каза той в изявление.

Кабинетът на Берлускони изпрати висш дипломат в Ирак, който да се опита да уреди освобождаването на останалите трима италианци.

Убийството на първия заложник обедини Италия - поне временно - макар че мнозинството от населението е против политиката на дясно - центристкото правителството по отношение на Ирак.

Ал Каида пое отговорността за атаката срещу терминала в Басра

Същевременно активистът на Ал Каида Абу Мусаб аз Заркауи пое отговорност за нападенията по море срещу иракския петролен терминал в Басра през уикенда, съобщи Ройтерс.

В публикувано в ислямисткия уебсайт Мунтада ал Ансар съобщение се отбелязва, че членове на терористичната организация са извършили атентатите срещу петролни танкери в Мина ал Амир и Мина ал Бакр. Мина ал Бакр е старото име на петролния терминал в Басра.

Трима американски моряци загинаха при серията нападения в събота срещу петролни терминали в град Басра.

Автентичността на изявлението, разпространено в уебсайта, не е потвърдена.

В изявлението нападението срещу петролния терминал в Басра е сравнено с атентата през 2000 г. срещу американския кораб Коул в Йемен, при който загинаха 17 американски войници. "Както вашите братя - лъвовете от Ал Каида, атакуваха кораба Коул в Йемен, така сега те повториха нападението като удариха по жизненоважните икономически връзки на неверниците и атеистките държави, които дойдоха да развяват знамето на християнството в мюсюлманските държави", се отбелязва в приписваното на Заркауи послание.

"Наричаме ви врагове на Всевишния, крадци на петрол и богатства и наркотрафиканти. Змии на злото, ние ще ви унищожим по земя, вода и въздух, докато не победим или не умрем", подчертава авторът на посланието.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?