Италианският десен център си търси лидер с наближаването на изборите

Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се върна на предната линия на италианската политика през уикенда и даде заявка да оглави намиращата се в подем умерена десница на парламентарните избори, които се очакват в първите месеци на следващата година.

Точно в същия момент неговият съюзник Матео Салвини говореше пред членове на своята партия - Северната лига, и изрази своите амбиции да стане следващия премиер. "Салвини - премиер!" се четеше на плакат, закачен на катедрата, от която той говореше.

В действителност за нито един от двамата не изглежда вероятно да оглави следващото правителство, в случай че успеят да постигнат изборна победа, и вече се появяват алтернативни кандидати."Явно е в ход борба за надмощие между Берлускони и Салвини, но тя няма да излезе извън контрол. Двамата добре знаят, че един открит сблъсък между тях ще бъде самоубийствен за влиянието им сред избирателите", каза Пиетро Игнаци, професор по политология от Болонския университет.

"Истината е, че двамата ще останат начело на своите партии, но нито един от тях няма да бъде следващият министър-председател", добави той.

Това ще открие пътя за консенсусен кандидат, който ще трябва да изглади огромните различия между трите основни десни партии - от яростната антиевропейска платформа на Северната лига и "Италиански братя" до проевропейската визия, която Берлускони прегърна.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че триото на отдавнашните съюзници води в анкетите, според които те ще получат общо 35 процента от гласовете, като антиимигрантската Северна Лига с около 15 процента има лека преднина пред "Форца Италия" на Берлускони

Другите две големи партии - антисистемното движение "Пет звезди" и управляващата левоцентристка Демократическа партия (ДП), имат по около 28 процента. "Пет звезди" изключа възможност да се коалира с когото и да било, а електоратът на левия център се свива заради яростните боричкания между различните леви партии.

Обжалване пред съда

Според сегашната избирателна система никоя партия или блок няма изгледи да спечели достатъчно места, за да управлява самостоятелно. Политическите наблюдатели обаче смятат, че вятърът духа в платната на десния център след години на неблагоприятен за него развой и това му дава предизборен импулс.

Берлускони безславно се оттегли от властта през 2011 г. по време на дълговата криза. Затънал в секс скандали и проблеми с правосъдието, той впоследствие бе изгонен от Сената и получи забрана да заема изборни длъжности заради присъда за данъчна измама от 2013 г. След сложната сърдечна операция, която претърпя миналата година, повечето анализатори му написаха политически некролог.

Не за първи път обаче медийният магнат, сега 81-годишен, се съвзе и сега обжалва пред Европейския съд за правата на човека наложената му забрана да се кандидатира в избори. Заседанието на съда е насрочено за ноември, но решението вероятно ще се забави с няколко месеца, което почти сигурно означава, че той няма да може да се кандидатира в следващите национални избори, които трябва да се състоят не по-късно от май 2018 г., а най-вероятно през март.

"Въпреки възрастта си Берлускони гори от желание отново да седне в премиерския стол. Това ще бъде неговото последно "Ура!". Реално погледнато обаче, това надали ще се случи", каза високопоставен представител на "Форца Италия", който отказа да бъде назован по име заради деликатността на темата.

Многозначително е, че Берлускони направи завръщането си на политическата сцена на събитие, организирано от неговия виден съпартиец Антонио Таяни, който в момента е председател на Европейския парламент. Според източници от "Форца Италия" Таяни е на челно място за заместник на Берлускони.

Компромис

Докато името на Берлускони се свързва със спомените за секс купоните, станали известни като "Бунга-бунга", и с цветистия му език, Таяни е далеч по-слабо колоритна личност, а неговите проевропейски инстинкти го правят фигура, вдъхваща доверие на международните пазари.

Именно тези инстинкти биха представлявали проблем за хардлайнерските съюзници на Берлускони, които редовно клеймят Европейския съюз и неведнъж са настоявали Италия да излезе от еврозоната. "Лидерът на десния център трябва да бъде избран по прозрачен начин, вероятно чрез първични избори", каза в неделя по телевизия "Скай Италия" Джорджа Мелони, която е начело на "Италиански братя". "Струва ми се, че Таяни трудно би се наложил", отбеляза тя.

"Италиански братя" е малка националистическа партия, също антиимигрантска и противничка на еврото. Тя се опитва да се разграничи от Северната лига с аргумента, че оперира в цялата страна, а не само в богатия Север.

Окрилен от силните резултати на Северната лига в анкетите, Салвини казва, че лидерът на партията, която спечели най-много гласове на изборите догодина, трябва автоматично да стане кандидат за премиер. Но Берлускони, който четири пъти е заемал този пост, изключва предаването на щафетата на властта на Салвини, който се прегърна с европейската крайна десница и обяви подкрепата си за френския Национален фронт.

"Ние създадохме десния център в Италия и винаги сме били негов лидер, излагайки и изпълнявайки неговата програма", каза Берлускони в неделя. Двамата (със Салвини) не са си говорили от месеци, като казват, че обсъждането на стратегията не е спешен въпрос.

Политически анализатори подхвърлят тезата, че за настроената в полза на бизнеса "Форца Италия" може да се окаже по-лесно да създаде правителство на националното единство с ДП на бившия премиер Матео Ренци, отколкото със Северната лига. Лоялисти на "Форца Италия" обаче отхвърлят подобна идея.

"Ние управлявахме години наред в правителство заедно със Северната лига, а сега управляваме заедно с нея в регионите, и то добре", каза депутатът от "Форца Италия" Дебора Бергамини. Един такъв пример е регионалната коалиция в Лигурия, оглавявана от Джовани Тоти от "Форца Италия". Миналия уикенд той присъства на предизборни митинги както на "Форца Италия", така и на Северната лига, а този уикенд и на митинг на "Италиански братя".
"Тоти внимателно гради мостове между трите партии и би бил естествен избор да оглави една национална коалиция", каза Игнаци от Болонския университет.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа