Италианският Доналд Тръмп води шоуто

Матео Салвини

Ако извънземен кацне днес в Рим, той би помислил, че Матео Салвини управлява Италия. Лидерът на крайнодясната партия "Лига" е завзел централната сцена на италианската политика, макар че е само вицепремиер, вътрешен министър и лидер на по-малката партия в управляващата коалиция.

Отговорността за това е изцяло на популисткото движение "Пет звезди", по-голямата партия в коалицията. "Пет звезди" е напълно изтикана встрани само три седмици след формирането на правителството. Ако движението не намери начин да контролира неуправляемия си съюзник, Италия ще продължи да тегли на дясно, а "Пет звезди" ще продължи да губи позиции.

Салвини възприе тактиката на Доналд Тръмп да прави всекидневно скандални изявления. В последните дни той каза, че иска да проведе преброяване на ромите, да "закрие" данъчните просрочия за онези, които дължат по-малко от 100 000 евро на държавата и заплаши да снеме полицейската защита на писателя Роберто Савиано, които пише за мафията и дръзна да критикува имиграционната политика на управляващите.

Освен думи, имаше и действия. Миналата седмица Салвини върна лодка, натоварена с 629 мигранти от Африка. След това заяви, че няма да разреши мигрантите, спасени от кораби на чуждестранна неправителствена организация в морето между Сицилия и Северна Африка, да слязат на брега. Това поставя Италия в конфликт с повечето страни от ЕС - за радост на Салвини, който е нож срещу ЕС.

Неговият радикализъм среща отпор от страна на финансовия министър Джовани Триа – технократ, който заяви, че иска Италия да остане в единната валута и да държи бюджетния дефицит под контрол. Салвини обаче успя да наложи двама опоненти на монетарния съюз – Клаудио Боргини и Алберто Багани, да ръководят две ключови икономически комисии в парламента. Това стресна инвеститорите и лихвите по италианските облигации скочиха нагоре.

Министър-председателят Джузепе Конте и лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо отсъстват от картинката. Конте се нареди до световните лидери от Г 7 на срещата в Канада, но у дома не може да наложи авторитета си над Салвини. Ди Майо, който е министър на промишлеността и труда, се опитва да грабне с някои свои собствени идеи като тази да се даде по-голяма защита на заетите в сферата на споделените услуги. Той обаче е неспособен да промени каквото и да е в правителството. Златното момче на "Пет звезди" изглежда помръкнало.

Доминацията на "Лига" вече се отразява на рейтингите. На изборите през март "Пет звезди" спечели 33% от гласовете, а "Лига" – 17%. Сега според социологическите проучвания двете партии са почти изравнени, като според някои "Лига" е начело. Това дава още по-голям аванс на Салвини. Ако по някаква причина той събори правителството – може би с твърдения, че не е достатъчно радикално, той ще има вятър в платната за нови избори.

Той може да събере отново несъстоялия се дясноцентристки алианс (с партията на Берлускони "Форца Италия" и "Италиански братя") и може дори да мечтае за изцяло дясно мнозинство. Точно обратно стоят нещата за хората на Конте и Ди Майо – това е най-добрият шанс на "Пет звезди" да управлява. Те са в нещо като патова ситуация. Ако атакуват съюзника си, рискуват правителството да падне и да отидат на избори в момент, когато са в по-слаба политическа позиция. Ако пък си мълчат, рискуват да изостанат още повече.

Разбира се, стратегията на Салвини има рискове. Неговото постоянно телевизионно присъствие може да даде обратен ефект. Това се случи с предишния министър-председател Матео Ренци, който винаги бе в ефира, преди италианците да решат, че вече им стига.

В случай на инцидент, свързан с мигрантки плавателен съд, обвиненията несъмнено ще са към Салвини.

В крайна сметка италианците може и да се запитат защо той прекарва толкова време във Facebook Live вмето да управлява.

И въпреки това, "Пет звезди" не може просто да седят и да се надяват, че Салвини ще се взриви. Ди Майо е неопитен, но след гръмката му изборна победа, "Пет звезди" трябва да покаже на избирателите, че може да извърши някоя от промените, които винаги е обещавала.

*Коментарът е в превод на Mediapool

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?