Италианският министър на икономиката призова партийните лидери да се успокоят

Джовани Триа

Министърът на икономиката и финансите на Италия Джовани Триа призова двамата политически лидери на управляващата коалиция да смекчат коментарите си за предстоящия бюджет, информира вестник "Месаджеро", цитиран от Ройтерс. Това изявление идва на фона на страховете от спекулативна атака срещу националния пазар на облигации.

Триа, който е на посещение в Китай, е телефонирал на вицепремиерите Луиджи ди Майо и Матео Салвини, за да ги предупреди, че противоречивите им изказвания по икономически теми вредят на страната, съобщи "Месаджеро".

Министърът на икономиката се опитва да успокои пазарите за отдадеността на новото правителство да намали тежкия данъчен товар, докато Ди Майо и Салвини искат от ЕС да позволи на правителството да заложи бюджет с повече разходи.

Италия е с най-голям дълг сред водещите икономики от еврозоната - около 130 процента от брутния вътрешен продукт. Бюджетът за 2019 година трябва да бъде определен в основни линии до края на октомври и одобрен от Европейската комисия.

По-късно в четвъртък силният инвеститорски интерес към емисия италиански облигации доказа солидното доверие към страната и задържа доходността по правителствените ценни книжа под достигнатите наскоро тримесечни максимуми, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите събра планираните 7,75 милиарда евро от четири емисии - две с фиксирани лихви и две с плаващи лихви. Това стана ден преди международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) да обяви оценката си за Италия.

Днешната емисия - първата проверка на апетита на инвеститорите към новоемитиран италиански дълг от юли - доказа желанието на инвеститорите отново да влагат пари в страната.

В същото време лихвите по италианските 5- и 10-годишни облигации достигнаха най-висока стойност съответно от декември 2013 и март 2014 година, отразявайки засиленото безпокойство от възможно увеличение на разходите в бюджета за 2019 година, оказвайки нов натиск над затъналата в огромен дълг икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?