Италианският парламент не успя да избере президент и при петото гласуване

Италианският парламент не успя да избере нов президент и при петото гласуване в събота. Не беше събрано необходимото мнозинство от 504 гласа, след като в гласуването не участва партията на Силвио Берлускони, а демократите и партията "Северна лига" пуснаха в урната празни бюлетини.

При четвъртото гласуване в петък вечерта главният кандидат Романо Проди не успя да събере достатъчно гласове.

След като първите три гласувания, които изискваха мнозинство от две трети, се провалиха,при четвъртото гласуване трябваше само обикновено мнозинство, но партиите не успяха да се обединят около някоя кандидатура и политическата криза в страната се задълбочава.

 В петък левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани направиха рязък завой, предлагайки нов кандидат за поста - бившият министър-председател Романо Проди. Досегашният кандидат, бившият председател на Сената Франко Марини, не можа да спечели необходимите две трети от гласовете, за да бъде избран за държавен глава.

 След неуспешния вот Берсани заяви пред членовете на своята партия, че ще се оттегли.

 Избирателната колегия в Италия включва общо 1007 души (630 депутати, 315 сенатори, четирима пожизнени сенатори, както и 58 регионални делегати (по трима от всяка област с изключение на Вале д'Аоста, от която има само един).

 Избирането на президент на Италия на мястото на Джорджо Наполитано, чийто мандат приключва на 15 май, е решаващо за преодоляване на безизходицата, настъпила след парламентарния вот през февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?