Италианският парламент разреши военноморска мисия в либийски води

Премиерът на Италия Поало Джентилони

Италианският парламент даде разрешение за започване на военноморска мисия в териториалните води на Либия, която да окаже техническа подкрепа на либийската брегова охрана в борбата срещу трафикантите на хора, предаде Франс прес.

Намесата на италиански военноморски съдове в либийските териториални води може да помогне за намаляване на потока на мигранти, тръгващи от либийските брегове. На първо време Италия ще изпрати логистичен и патрулен кораб, уточни италианската министърка на отбраната Роберта Пиноти пред парламентарните комисии на двете камари.

В случай на нападение участващите в мисията италиански военни ще могат да отвърнат, използвайки ограничена сила.

Италия няма никакво намерение да налага морска блокада, което би представлявало враждебно действие, подчерта Пиноти и напомни, че либийската брегова охрана е поискала помощ и подкрепа. Обхватът на действие на мисията ще бъде определен заедно с либийските власти, уточни тя.

"Искането на Либия за военноморска подкрепа беше направено в обстановка на абсолютно взаимно доверие", което има отдавнашни корени и по силата на което Италия винаги е зачитала либийския суверенитет, уточни от външният министър Анджелино Алфано.

Премиерът Паоло Джентилони е информирал за този проект премиера на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж на среща в Рим. Два дни по-късно либийският премиер е отговорил, че той не накърнява либийския суверенитет, съобщава АФП.

Споделяне

Още от Европа