Италианският подизпълнител на "Южен поток" още чака "ясни указания"

Италианският подизпълнител на "Южен поток" още чака "ясни указания"

Италианският подизпълнител на "Южен поток" Саипем (Saipem) е замразил проекта поне до 19 февруари, като продължава да очаква "ясни указания от клиента за бъдещето на проекта". Това се казва във финансовия отчет на Саипем, цитиран от ТАСС.

Саипем, която е част от енергийната група Ени (Eni) - италианския партньор на Газпром - е специализирана в полагане на тръби в дълбоководнен шелф. Компанията е подизпълнител на проекта "Син поток" и спечели търг за полагане на тръбите на газопровода "Южен поток", като преди няколко месеца подписа договор на стойност 2 милиарда евро.

"Портфейлът на неизпълнените поръчки включва договора за "Южен поток", който в момента е спрян, поне до 19 февруари 2015 година, което неотдавна бе съобщено на клиентите", се посочва в отчета. Към 31 декември 2014 година портфейлът на неизпълнените поръчки на Саипем беше 22,147 милиарда евро.

Саипем съобщава също, че значителна част от приходите ѝ ще зависи от изхода от проекта "Южен поток". Компанията очаква приходи от 12-13 милиарда евро през 2015 година.

През декември 2014 година Саипем е получила от възложителя официално уведомление за спиране на работата по изграждането на морската част от съоръжението. Уведомлението се отнася за всички кораби, които извършват дейности, свързани с полагането на тръби. Италианската компания обяви, че засега не може да оцени икономическите последици от това решение за бизнеса ѝ, тъй като остават неизвестни и срокът, за който се спира строителството, и окончателното решение на клиента по проекта.

На 1 декември в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че при сегашните условия Русия няма да изпълнява проекта "Южен поток". Ръководителят на Газпром Алексей Милер посочи, че "Южен поток" вече не е актуален.

Споделяне

Още от Бизнес