Италианският премиер е на разговори в Берлин с Ангела Меркел

В Берлин предстоят разговори между италианския премиер Марио Монти и германския канцлер Ангела Меркел, съобщи БНР. Те са част от тристанните срещи на високо равнище между Италия, Франция и Германия с цел изграждане на европейска конструкция от единна политика и икономика.

След срещата в Париж миналата седмица с френския президент Никола Саркози, тази в Берлин е първото официално посещение на Марио Монти в германската столица. Разговорите в Берлин са продължение на тези от Париж, където бе постигнато единомислие между Франция и Италия за издигане ценностите на Еврозоната и системата ЕС. Монти и Меркел ще обсъдят тези въпроси, както и двустранните взаимоотношения.
 
В интервю по италианската телевизия, Марио Монти уточни, че ще обърне внимание на Ангела Меркел по 2 точки. Първо, че антикризисните мерки на италианското правителство могат да служат за пример. Втората точка е, че Германия е облагодетелствана от европейската интеграция, единния пазар и еврото - тема в интерес на всички страни от Съюза. Затова, според италианския премиер, е необходимо, колективните решения в ЕС, където Германия е с голяма тежест, да са значими, за да бъдат отстранени съмненията за стабилността на еврото.
 
Монти смята, че общата монета не е в криза, а проблемът е в Европа, която не действа единно съобразно несъответствията на дълговата криза в еврозоната. Италианският премиер е доволен, че след срещата си Меркел и Саркози изразиха вяра в еврото и в европейското развитие.
 
На 20-ти януари в Рим предстои тристранната среща Монти-Меркел-Саркози. 

Споделяне

Още от Европа