Италианският премиер отложи срещата си с Орешарски

Вигенин: Няма основания за предизборни драматизации

Матео Ренци

Италианският премиер Матео Ренци отмени без никакви обяснения в последния момент срещата с българския си колега Пламен Орешарски в Рим.

Българската страна е била уведомена за промяната едва в 20 часа в сряда, часове преди планираните разговори.

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че срещата ще се състои следващата седмица.

"Отношенията между България и Италия се развиват възходящо и няма никакви основания за предизборни драматизации", коментира лаконично Вигенин във Фейсбук.

Все още обаче няма потвърдена нова дата от италианска страна.

Българският посланик в Италия Марин Райков каза пред БНР, че причините, поради която италианският премиер Матео Ренци е отложил планираната среща са "изцяло вътрешнополитически".

Според него в отменената среща на двамата премиери няма "никаква сензация или интрига, а става дума за чисто институционални причини, които са вътрешноиталиански, и които той не може да коментира"

Райков обясни, че в четвъртък са заключителните митинги на основните партии в Италия за предстоящия евровот и тези институционални срещи са довели до "молбата от италианска страна срещата да се отложи, с всичките изразени съжаления".

"Отношенията ни с Италия са достатъчно близки, за да може едната страна да прояви разбиране, когато се отправи такава молба за отлагане с няколко дена на една планирана среща. Тя ще се състои и ще протече по най-добрия възможен начин, каза Райков.

Досега обаче няма реакция от италианска страна.

Посещението в Италия е една от редките международни изява на премиера в Западна Европа, като заради пасивността му е чест обект на политически критики и присмех от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Визита на правителствено ниво в Рим все пак има, като тя се води от вицепремиера Даниела Бобева. От съобщението на правителствената пресслужба обаче става ясно, че тя няма да има никакви срещи с италиански официални представители.

Бобева ще се поклони на паметника на Иван Вазов, ще посети предоставената на българската общност църква "Св. Павел" в Рим и ще се срещне с представители на българската общност по случай Деня на българската просвета и култура и славянска писменост.

Орешарски ще посети Рим на 28 май, когато ще бъде и на аудиенция при папа Франциск по повод Деня на славянската писменост и култура.

Споделяне

Още по темата

Още от България