Италианският премиер посети мястото на експлозията в Болоня

Италианският премиер Джузепе Конте наблюдава мястото на експлозията от прозореца на хеликоптер

Италианският премиер Джузепе Конте се срещна с пострадали от експлозията в понеделник на камион цистерна на околовръстното шосе на северния град Болоня, предаде Асошиейтед прес.

В експлозията загина шофьорът на камиона, а 145 души получиха различна степен на наранявания от изгаряния, отломки и парчета стъкло от прозорците на съседни сгради.

"Като се има предвид динамиката на катастрофата и потенциалните последици, можем да кажем, че имахме късмет. Трябва да разберем какво се е случило, за да не се повтарят повече такива неща", заяви Конте.

От кадрите на наблюдателна камера се вижда, че цистерната се е блъснала в спрял камион. При сблъсъка се получава малка експлозия и пожар, който няколко минути по-късно, когато магистралата вече е била евакуирана, предизвиква огромна експлозия, при която се срутва част от надлез.

След продължили цяла нощ проверки на структурата, движението бе възобновено в двете посоки по съхранената част от околовръстния път. По този път преминава голяма част от автомобилния трафик между южната част на Италия и североизточния град Венеция, както и в посока на алпийските тунели към Австрия и Германия.

"Сега трябва да се изясни истината за тази много тежка катастрофа", каза министърът на транспорта Данило Тонинели. Според него ще са нужни около 1 милион евро и пет месеца за поправяне на разрушената част от магистралата.

Видеокадрите показват, че цистерната дори не се опитва да спре, за да избегне спрелия камион.

Възможно е шофьорът да е бил уморен и задрямал или да е проявил миг невнимание, предположи прокурорът на Болоня Джузепе Амато.

Тези камиони обаче обикновено са оборудвани с радари, които задействат спирачната система, дори ако шофьорът не го е направил, подчертават експерти.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?