Италианският премиер призова за подкрепа преди вот на доверие

Джузепе Конте

Италианският министър-председател Джузепе Конте защити днес политиката на своето правителство за справяне с извънредната ситуация с коронавируса и икономическата криза и призова за подкрепа, часове преди вот на доверие в долната камара на парламента, предадоха световните агенции.

Бившият премиер Матео Ренци изтегли своята партия "Италия Вива" от управляващата коалиция миналата седмица, изразявайки недоволство от плановете на Конте за съживяване на икономиката.

Конте заяви в обръщение пред долната камара, че "няма правдоподобно оправдание" за решението на Ренци, и предупреди, че политическата криза заплашва да нанесе сериозна вреда на Италия в един от най-критичните момент в съвременната история.

Премиерът призова парламентаристите да не провалят плановете на правителството за борба с коронавируса и каза, че то се е отнесло "с най-голяма грижа" към интересите на италианците.

Той призна, че са допуснати грешки в борбата с пандемията, но каза, че правителството може да се гордее с това, което е постигнало.

За днес е насрочен вот в долната камара, а утре предстои гласуване в Сената. От двете гласувания зависи дали крехкото коалиционно правителство може да се задържи на власт или е изгубило парламентарното си мнозинство, което ще потопи Италия в още по-дълбока политическа криза.

Вниманието е насочено към Сената, където на Конте го делят 10 гласа от абсолютното мнозинство, след като неговите усилия да убеди центристите от опозицията да го подкрепят, както изглежда са се провалят. Ренци заяви миналата седмица, че неговите 18 сенатори вероятно ще се въздържат при вота в горната камара утре. Ако те не го направят, правителството ще спечели вота на доверие, но ако остане без абсолютно мнозинство в Сената, то ще бъде нестабилно и не е ясно дали президентът Серджо Матарела ще остави кабинета на Конте да просъществува при този сценарий.

Същевременно Демократическата партия има намерение да поиска промени в правителството и предоговаряне на коалиционното споразумение, ако Конте спечели двете гласувания в парламента, твърди партиен представител.

Италия Вива каза, че би се върнала в управляващата коалиция, ако нейните искания бъдат изпълнени. Ключовото сред тях е Италия да кандидатства за заем от европейския стабилизационен механизъм, за да подпомогне здравеопазването си да се справи с коронавирусната епидемия. Малко вероятно е "Движение 5 звезди", което е в правителството, да приеме това искане. Нито една страна членка на ЕС не е използвала този механизъм, защото има опасения, че парите са съпътствани с нежелани условия.

Дясната опозиция пък настоява за предсрочни избори в Италия в случай на гласуване на недоверие на кабинета на Конте днес и утре в парламента. Според анализатори до избори може да не се стигне. Най-вероятно е да има обновено правителство начело с Конте. Друг сценарий е правителство с друг премиер.

Правителствената криза в Италия идва в момент, в който тя е председател на Г-20 и се стреми да получи 209 милиарда евро от европейския фонд за възстановяване на икономиката след пандемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа