Италианският президент може да назначи посредник за преговорите за правителство

Серджо Матарела

Очаква се италианският президент да назначи посредник, който ще се опита да преодолее застоя в преговорите за съставяне на правителство след парламентарните избори преди месец и половина, които те не излъчиха категоричен победител. Това предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до президента.

Предполага се, че държавният глава Серджо Матарела ще възложи на председателката на Сената (горната камара на парламента) Мария Казелати да води по-гъвкави и по-неофициални преговори от досегашните, каза източникът.

Третата европейска икономика е с временно правителство от изборите на 4 март, на които най-силно се представиха антисистемните и крайнодесни формации за сметка на големите традиционни партии.

Двата кръга официални консултации между Матарела и партиите не постигнаха пробив в очевидно непримиримите позиции и буксуването изглежда ще продължи до регионалните избори по-късно този месец, посочват политически източници, цитирани от Ройтерс.

Мария Казелати е представителка на консервативната партия "Форца Италия" и винаги е била близка до нейния водач Силвио Берлускони - четири пъти премиер на Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?