Италианският президент опрости част от присъдата на бивша агентка на ЦРУ

Сн. ЕПА/БГНЕС
Италианският президент Серджо Матарела опрости една година от присъдата на бивша агентка на ЦРУ, която трябваше да лежи четири години в затвора за отвличането на египетски имам през 2003 г., съобщиха световните агенции.
 
Сабрина де Соуза трябваше да бъде екстрадирана тези дни в Италия, където да започне да излежава присъдата си. 
 
Сега Де Соуза може изобщо да не влезе в затвора, тъй като решението на Матарела да намали присъдата ѝ от четири на три години ѝ дава право да поиска нейната замяна с друг вид наказание, се казва в комюникето на президентството. 
 
Имам Абу Омар бе отвлечен в Милано на 17 февруари 2003 г. при координирана операция между италианските тайни служби и ЦРУ, след което изпратен в Египет, където според адвокатите му е бил изтезаван.
 
През септември 2012 г. италианският Касационен съд потвърди присъди от седем до девет години затвор за американски военен и 22 агенти на ЦРУ, включително Соуза, чиято присъда в последствие бе намалена на четири години.
 
Соуза призна, че е била преводачка на екипа, организирал отвличането, но отрече да е замесена пряко в операцията.
 
Процесът беше първият в Европа, свързан с програмата на ЦРУ за тайно отвличане и прехвърляне на заподозрени за тероризъм в страни, в които е известно, че се прилагат изтезания. Програмата беше част от антитерористичната стратегия на правителството на Буш след атентатите на 11 септември 2001 г.
Споделяне

Още от Свят