Италианският президент опрости част от присъдата на бивша агентка на ЦРУ

Сн. ЕПА/БГНЕС
Италианският президент Серджо Матарела опрости една година от присъдата на бивша агентка на ЦРУ, която трябваше да лежи четири години в затвора за отвличането на египетски имам през 2003 г., съобщиха световните агенции.
 
Сабрина де Соуза трябваше да бъде екстрадирана тези дни в Италия, където да започне да излежава присъдата си. 
 
Сега Де Соуза може изобщо да не влезе в затвора, тъй като решението на Матарела да намали присъдата ѝ от четири на три години ѝ дава право да поиска нейната замяна с друг вид наказание, се казва в комюникето на президентството. 
 
Имам Абу Омар бе отвлечен в Милано на 17 февруари 2003 г. при координирана операция между италианските тайни служби и ЦРУ, след което изпратен в Египет, където според адвокатите му е бил изтезаван.
 
През септември 2012 г. италианският Касационен съд потвърди присъди от седем до девет години затвор за американски военен и 22 агенти на ЦРУ, включително Соуза, чиято присъда в последствие бе намалена на четири години.
 
Соуза призна, че е била преводачка на екипа, организирал отвличането, но отрече да е замесена пряко в операцията.
 
Процесът беше първият в Европа, свързан с програмата на ЦРУ за тайно отвличане и прехвърляне на заподозрени за тероризъм в страни, в които е известно, че се прилагат изтезания. Програмата беше част от антитерористичната стратегия на правителството на Буш след атентатите на 11 септември 2001 г.
Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?