Италианският президент предложи неутрално правителство да подготви предсрочни избори

Серджо Матарела

Италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят в подкрепа на краткосрочно неутрално правителство, което да се грижи за финансите и да подготви предсрочни избори в началото на следващата година, ако партиите не успеят да се споразумеят за сформиране на коалиция, предадоха световните агенции.

Срокът на пълномощията на правителството на Паоло Джентилони изтече. Ако партиите не успеят да постигнат споразумение, през идните месеци до провеждането на предсрочни избори ще трябва да работи неутрално правителство, заяви Матарела след края на поредния кръг на консултации с политическите партии.

Ако подобна администрация не получи необходимата подкрепа в парламента, новите избори ще трябва да се състоят през юли или есента.

Двете най-големи политически партии - крайнодясната Лига и антисистемната Движение Пет звезди както изглежда обаче отхвърлят призива на Матарела и казаха, че за предпочитане ще бъде произвеждането на нови предсрочни избори, предаде Ройтерс. Те призоваха вотът да е на 8 юли.

"Няма време за губене, няма място за правителство на технократи", каза лидерът на Лига Матео Салвини.

"Единственият начин да се сдобием с едно сериозно правителство е да гласуваме отново на избори", каза Данило Тонинели, лидер на парламентарната група на Движение Пет звезди.

Партията на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони - Форца Италия, обаче предупреди политическите си съюзници да не бързат с предсрочни избори в началото на юли, а да предпочетат варианта на избори през есента, предаде Ройтерс.

"Не сме изплашени от нови избори. Но гласуване през лятото няма да помогне за оправяне на бъркотията. Гласуване през есента е по-добре", се казва в изявление на Форца Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?