Италианският президент свидетелства на процес, свързан с мафията

Италианският президент свидетелства на процес, свързан с мафията

Италианският президент Джорджо Наполитано предприе безпрецедентна стъпка - свидетелства на голям съдебен процес, който обвинява държавата в тайни преговори с мафията през 90-те години, предаде Ройтерс.

Прокурори от Палермо, опитващи се да хвърлят светлина върху един мрачен период, когато мафията атакуваше държавата с политически убийства и бомбени атентати, разпитват действащ държавен глава на процес срещу мафията за първи път в историята на страната, отбелязва агенцията.

Сред десетте обвиняеми са Никола Манчино, който е бил министър на вътрешните работи по онова време, и Салваторе Риина, някога най-могъщият бос на мафията.

89-годишният Наполитано не е обвинен в никакво престъпление и беше призован като свидетел, който би могъл да има информация, полезна за съда, но изслушването може да хвърли сянка върху имиджа му на президент, направил много, за да преведе Италия през политическия и икономически хаос през последните години, посочва Ройтерс.

Прокурорите твърдят, че висши политици и полицаи, надяващи се да пресекат нарастващото насилие, са преговаряли с мафиотски босове след като съдията антимафиот Джовани Фалконе, съпругата и трима телохранители бяха убити през 1992 г. с бомба, заложена от мафията. Според прокурорите готовността на държавата да започне преговори след убийството на Фалконе всъщност е насърчила мафията да извърши още бомбени атентати, включително този срещу друг магистрат антимафиот - Паоло Борселино, два месеца по-късно.

По онова време Наполитано беше председател на Камарата на депутатите, долната камара на парламента. Той стана президент през 2006 г. Прокуратурата иска да разпита държавния глава за писмо от 2012 година от неговия юридически съветник Лорис Д'Амброзио, което намеква, че президентът е знаел за преговорите.

Медиите не бяха допуснати да отразят процедурата, което предизвика протести от италианските журналисти, а на присъстващите на изслушването при закрити врата не беше позволено да записват. Около 40 души, прокурори, съдии и адвокати от защитата, присъстваха на заседанието в голяма зала в Палацо Куиринале (резиденцията на италианските президенти в Рим - бел. ред.).

Адвокатът на Риина беше казал, че иска да разпита президента, но не е ясно дали съдът ще позволи. Риина излежава доживотна присъда за поръчването на многобройни убийства, сред които тези на Фалконе и Борселино.

Наполитано преди е давал писмени показания, но отказа да говори пред съда, когато прокурорите отправиха първата молба през октомври миналата година. Той даде съгласието си миналия месец след съдебно решение.

Манчино е подсъдим за лъжесвидетелстване, а други девет обвиняеми, сред които трима висши карабинери, са обвинени, че са изнудвали държавата. Всички отричат вина.

Наполитано беше свързан с делото, когато прокурорите подслушаха телефона на Манчино и записаха четири негови повиквания до президента. В откъси от тези записи, публикувани от вестниците, Манчино се оплаква от прокурорите и изглежда като че ли иска помощ от президента.

Италианските медии съобщиха миналата година, че записите са унищожени, както е наредил конституционният съд, но прокурорите заявиха, че искат да разпитат президента за разговорите на Манчино с Д'Амброзио, който вече е покойник, и за собствените разговори на президента с бившия министър.

Споделяне

Още от Свят