Върху руините на разединената политическа класа

Италианският президент в спешни консултации за ново правителство

Формулата е политическо правителство със силни технократски елементи

Преизбраният Джорджо Наполитано по време на церемонията по встъпване в длъжност за втория си президентски мандат

Преизбраният 87-годишен италианският президент Джорджо Наполитано започна втория си мандат като държавен глава със задачата да възстанови доверието в разединената политическа класа, неспособна да постигне съгласие по въпроса как да изведе от кризата третата по важност икономика на еврозоната, пише във вторник в свой анализ Франс прес.

"Политическо правителство със силни технократски елементи, което да бъде съставено възможно най-бързо" - по това според в. "Стампа" работи държавният глава, на когото почти всички политически сили в Италия гласуваха доверие.

Наполитано положи клетва вчера пред двете камари на италианския парламент на изключително скромна церемония, без обичайните топовни салюти. Събитието ще се запомни острата критика, отправена от президента срещу политическите сили в Италия. Наполитано ги нарече стерилни и ги призова да не се самоопрощават.

Държавният глава прикани италианските партии да загърбят ужаса си от политическото съгласие и да пристъпят към незабавно съставяне на правителство. Според него най-непростимата грешка на политическата класа в Италия е била пропуснатата реформа на избирателния закон, довел до настоящата политическа парализа. Наполитано визира ненормалната премия, която се дава според този закон на онази партия, която е спечелила дори и минимална преднина на изборите. Тази премия предоставя абсолютно мнозинство в Камарата на представителите на победителя, но минималната му преднина на изборите не му позволява да управлява самостоятелно, изтъкна президентът.

Наполитано се обърна директно към Движение 5 звезди на комика Бепе Грило, като го е призова да не противопоставя парламента на площада, тоест, на протестиращите, а да се ангажира действително в работата на двете парламентарни камари.

След като Наполитано прие тежкото за силите му изпитание на втория президентски мандат, сега той няма намерение да протака нещата и още във вторник започва спешни консултации за нов премиер, а утре (сряда) ще връчи мандат за съставяне на кабинет, посочва в. "Република".

Дълбоко разединена и дискредитирана заради колебанията си от миналата седмица, проличали по време на президентския вот, италианската Демократическа партия, спечелила най-много гласове на изборите през февруари, трябва сега да предложи на президента кандидата си за премиер, пише Франс прес и добавя, че най-често се споменава името на Джулиано Амато, левоцентристки демократ, който е много умерен и чийто прякор е Господин Ловкия.

Амато е уважаван в страната, макар да не е много колоритна личност и е един от фаворитите за премиерския пост, твърди в. "Кориере дела сера". Той е на 74 години и веднъж вече е ръководил Италия като премиер в друга деликатна епоха, тази на разследването "Чисти ръце", през 1992-1993 г., което измете от властта старата политическа класа, обвинена в корупция. После Амато отново бе премиер през 2000-2001 г.

Като за евентуален премиер се говори и за заместник-секретаря на Демократическата партия Енрико Лета.

Десноцентристката партия Народ на свободата на Силвио Берлускони и обявилото се срещу всички партии Движение "5 звезди" на комика Бепе Грило - и двете, спечелили най-много проценти след Демократическата партия на изборите през февруари - не улесняват задачата за съставяне на правителство по диаметрално противоположни причини.

Първата от тези две сили смята, че всеки, очертаващ се като прекалено ляв и враждебно настроен към интересите на Берлускони кандидат за премиер, трябва да бъде елиминиран.

Според втората сила нито един кандидат, представляващ старата политическа класа, не е приемлив.

Италианският икономически вестник "Соле вентикуантре оре" отправи три препоръки към бъдещото правителство, по които има широко единомислие и на които Наполитано трябва да обърне внимание, а именно - изплащане на дълговете на държавната администрация към частните фирми, заетостта и данъчната политика.

Борсата в Милано реагира положително на преизбирането на Наполитано и започна седмицата с покачване от 1,73 процента, докато спредът (разликата между лихвите по италианските и германските дългови облигации) се установи на успокояващото ниво от 288 пункта.

Но социалното безпокойство не намалява в обхванатата от рецесия страна. Според Италианския статистически институт 955 000 италиански семейства са без доходи и всичките им членове на трудоспособна възраст търсят работа.

Разочарованието от политическите сили си остава силно, както показва и мобилизацията на привържениците на Бепе Грило. Вчера Грило нарече преизбирането на Наполитано хитър институционален ход на традиционните партии, а в събота говореше дори за държавен преврат.

"Парламентът е като празна черупка, а правителството, което скоро ще бъде съставено, няма да оцелее и година, не повече от осем месеца дори", пророкува бившият комик.

Според "Кориере дела сера" "ваканцията приключи" и новото правителство, независимо от това кой ще го ръководи, ще трябва да даде бърз и конкретен отговор на проблемите на страна. В противен случай Грило ще я превземе.

Според вестник "Соле вентикуатро оре" непримиримата и безкомпромисна позиция на Движение 5 звезди, което единствено не подкрепи преизбирането на Наполитано, а до последно настояваше за своя кандидат, юриста Стефано Родота, също не е печеливша в очите на избирателите. По този начин движението загуби политическата битка, която спечели в края на февруари, ставайки трета сила в парламента, отбелязва изданието, като акцентира върху това, че Бепе Грило до последно се е показал несклонен на компромиси с цел извеждане на страната от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа