Италианският президент възложи на Берсани да състави правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано възложи на лидера на левицата Пиер Луиджи Берсани да състави новото правителство, съобщиха информационните агенции.

 

Лидерът на лявата Демократическа партия получи "зелена светлина", въпреки че коалицията му не спечели мнозинство в парламента на изборите през миналия месец.

 

"Помолих Берсани да потвърди дали има необходимата парламентарна подкрепа, за да сформира нов кабинет. Ще ми отговори възможно най-скоро", обяви президентът Джорджо Наполитано след няколкодневни консултации с политическите лидери.

 

Наполитано каза, че от водените при него консултации е останал с впечатление, че в италианската политика цари голямо разделение, но въпреки това всички политически сили си давали ясно сметка пред какви предизвикателства са изправени.

 

Берсани, чиято коалиция има абсолютно мнозинство в Камарата на представителите, но няма мнозинство в Сената, ще започне консултациите за съставяне на кабинет веднага. Първо той ще има срещи с лидерите на двете парламентарни камари Пиетро Грасо(Сената) и Лаура Болдрини (Камарата на депутатите), излъчени от левоцентристите по-рано тази седмица, съобщи вестник "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

 

Задачата на Берсани е да намери подкрепа за плана си за промяна на страната, който той представи преди броени дни.

 

Наполитано призна, че за Берсани ще бъде трудно създаването на широка коалиция заради разделението, появило се отново в края на парламентарния сезон през 2012 година.

 

Още вчера Берсани говори за правителство на промяната, което иска да създаде и подчерта, че е отворен към всички парламентарно представени сили.

 

Според допитване до общественото мнение по поръчка на телевизия РАИ Тре, 66% процента от анкетираните смятат, че Берсани няма да получи подкрепа в горната камара на парламента.

 

В петък Вито Крими, лидер на парламентарната група на "Движение 5 звезди" в Сената, за пореден път каза своето твърдо "не" на доверието за политици като Берсани.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?