Италианският президент възложи на Матео Ренци да сформира правителство

Матео Ренци след получаването на мандата

Италианският президент Джорджо Наполитано натовари 39-годишния национален секретар на Демократическата партия Матео Ренци да състави новото правителство на страната, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Новината беше оповестена от канцеларията на Наполитано след  90-минутна среща на президента с лидера на демократите и досегашен кмет на Флоренция. Според президентската канцелария Ренци приел възложената задача "с уговорка" - обичаен превантивен ход, който дава възможност на бъдещия министър-председател да проучи коалиционните партньори преди официално да поеме поста, отбелязва ДПА.

Ренци заяви, че през следващите 24 часа започва официални консултации за състава на новия кабинет и очаква неговата програма за реформи да бъде изработена в идните един-два месеца.

Той каза, че предвижда до края на месеца да бъде представен проект за цялостни реформи в италианското изборно законодателство, последван през март от проект за реформи в трудовото законодателство, програма за дълбока реформа в държавната администрация през април и за данъчни реформи през май.

Ренци обеща да вложи "цялата си енергия, ентусиазъм и ангажираност" за реформирането на Италия. Той каза, че незабавно заминава за Флоренция, за да връчи оставката си като кмет - пост, който заема от 2009 г., а после се връща в Рим, за да започне преговори за новото правителство.

На 14 февруари досегашният премиер Енрико Лета подаде оставка, след като Демократическата партия, която разполага с мнозинства в парламента, гласува за смяна на правителството за ускоряване на реформите в страната. Кабинетът на Лета положи клетва на 28 април миналата година. Вносител на предложението за смяна на кабинета беше именно Ренци, според когото новото правителство ще ръководи страната до 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа