Италианският Сенат одобри промените в изборното законодателство

Италианският Сенат одобри промените в изборното законодателство

Сенатът, горната камара на италианския парламент, одобри промяна в изборното законодателство, която вероятно ще бъде пречка за популисткото Движение "Пет звезди" и от полза за водещите политически формации, предаде Ройтерс в четвъртък.

Законопроектът вече бе одобрен от долната Камара на депутатите след поредица вотове на доверие и сега се нуждае само от подписа на президента Серджо Матарела, за да влезе в сила. Очаква се това да стане до няколко дни.

Според новата изборна система около една трета от законодателите ще се избират по правилото "първият печели всичко", а останалите две трети - на пропорционален принцип.

 

Реформата въвежда минимален праг за влизане в парламента от 3 на сто от народния вот за отделна партия и от 10 на сто за коалиции.

Проучвания на общественото мнение сочат, че предвид досегашните тенденции в гласуването новата система няма да излъчи ясен победител, което означава, че след изборите през май догодина вероятно ще трябва да се съставя някаква голяма коалиция.

Президентът Серджо Матарела бе призовал за промяна в изборните правила, за да се предотврати рискът изборите да дават различен резултат в двете камари. Предишни опити за реформа бяха неуспешни поради политически разногласия, но управляващата Демократическа партия на експремиера Матео Ренци изненадващо се споразумя с блока "Форца Италия" ("Напред, Италия!") на Силвио Берлускони, а дясната "Северна лига" също подкрепи инициативата.

Основната опозиционна сила, Движение "Пет звезди", организира улични протести срещу закона с мотива, че той насърчава коалициите и наказва самостоятелни партии като нея.

Според анкети коалицията около Берлускони би била победител на изборите по новите правила, но без да придобие абсолютно мнозинство.

Споделяне

Още от Европа