Италианският външен министър предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон"

Луиджи Ди Майо

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон" по подобие на американския закон за борба с тероризма след вчерашните нападения във Виена, предаде Франс прес.

"Трябва да се вземат мерки, които да осуетят трагедии като тази в Ница", където преди пет дни бяха убити трима души, "и Виена", където снощи бяха убити четирима души, написа Ди Майо във Фейсбук.

"Трябва да започнем да обмисляме нещо по-обхватно за целия ЕС, например "Патриотичен закон" по американския модел, защото днес всички ние сме деца на един и същ европейски народ", заяви той.

"Сигурността на една държава е сигурността на всички други държави. Ще обсъдя това в следващите дни с колегите си. Да останем единни срещу всякаква форма на тероризъм и фанатизъм", добави италианският външен министър.

"Патриотичният закон" в САЩ е приет през 2001 г., скоро след атентатите от 11 септември. Той ограничава някои основни свободи и дава повече правомощия на разузнавателните служби в антитерористичните разследвания.

След нападенията от последните дни "е очевидно, че Европа и Италия не могат повече да продължат да произнасят подходящите думи. С проблемите човек трябва да се бори. ЕС трябва да подсили равнищата си на сигурност", заяви Ди Майо и спомена конкретно "засилване на проверките на джамиите със съдействието на ислямските общности и на умерения ислям, който винаги е осъждал" атентатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?