Италианско списание за Борисов и Берлускони: Протести и връзки с мафията

Италианско списание за Борисов и Берлускони: Протести и връзки с мафията

Може да се каже, че премиерът на България Бойко Борисов и Силвио Берлускони доста си приличат. И при двамата има протести по улиците, а освен това, според разкритията на Болканлийкс, и двамата са в близки отношения с престъпниците. Така започва посветен на събитията в България, материал на италианското списание "Еспресо", цитиран от БГНЕС в сряда.

Знае се, че за Силвио Берлускони всеки, който обича жените е много близък приятел. За да отпразнуват рождения ден на Борисов преди три години, Берлускони долетя до София заедно с Виторио Сгарби. Двамата премиери се разбират чудесно: "Аз и Борисов продължаваме да вършим добра работа заедно", каза бившият министър-председател на Италия, като завърши с шега: "Моят приятел Борис има само един дефект - по-висок е от мен".

В днешно време обаче нещата станаха сериозни. Балканската платформа Болканлийкс публикува секретни документи, с които се разкри доста засекретена от държавните служби информация. Документите извадиха наяве, че през 1996 година ГДБОП е вербувала премиерът Борисов като информатор (с кодовото име "Буда"), за да използват близките му отношения и контакти с мафията. И не само това, документите показаха, че през 1997 година настоящият премиер на България е бил следен, заради "престъпна дейност". Били подслушвани разговорите му, наблюдаван е с кого комуникира и дори е бил следен, разказва "Еспресо" за излезлия неотдавна наяве български сюжет.

Накратко, целият живот на човека, който управлява една от страните в Европейски съюз, предизвиква интерес в полицията, тъй като е близък до битието и поведението на един балкански бос. Разкритията дойдоха в изключително критичен момент в политическата обстановка в страната, както и в разгарянето на масови протести, които отразиха недоволството на народа срещу намаляването на доходите и увеличаването на цените на елементарни битови услуги. Протести, които провокираха Борисов да си подаде оставката, акт, който показа основно безсилие, коментира италианското списание.

"В мига, в който пуснахме документите бяхме нападнати от правителствени медии", казва пред изданието един от съоснователите на Болканлийкс Атанас Чобанов. "Получихме много анонимни заплахи". Със сигурност реакцията на Борисов не беше много успокояваща. Борисов излезе пред журналистите и заплаши всички с думите "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички".

Един лидер обвит от сянка. Сянка, от която Болканлийкс не се уплашиха, и с разкритията си, подкрепиха думите на американската Уикилийкс за Борисов. За едно момче родено в покрайнините на София и израснало сред престъпници е трудно да създаде добра репутация. Черен колан и след това бодигард на бившия комунистически държавен глава на България Тодор Живков, Борисов създава една от най-големите охранителни фирми в България, пише американски дипломат. "Охранителна фирма в онези времена беше синоним на насилствена група. Пред американците Борисов е представен като агресивен антикомунист. В миналото е бил обвиняван в скандални сделки с трафик на петрол, незаконни сделки с Лукойл, както и трафик на метамфетамини".

Истина или лъжа?Според американския дипломат информацията е получена от SIMO. "Очаквало се е Борисов да използва позициите си като шеф на охранителна фирма, за да прикрива престъпната дейност и партньорката си Цветелина Бориславова, мениджър на голяма световна банка, която е била обвинена в пране на пари на мафията и нелегални финансови акции на същия Борисов".

Един европейски скандал. Въпреки мълчанието на пресата в България, разкритията на Болканлийкс и сайта Биволь, доведоха до масови протести на недоволство, в които хората крещяха "Буда, ние не сме идиоти", пише италианското списание "Еспресо".

Споделяне

Още по темата

Още от България