Италианското Движение "5 звезди" излиза на първо място в социологическите допитвания

Италианското Движение "5 звезди" излиза на първо място в социологическите допитвания

Антисистемното Движение "5 звезди", което вече е най-популярната партия в Италия, изпреварва разделените си съперници, като една година преди изборите вече изготвя политическата си програма.

Тъй като управляващата левоцентристка Демократическа партия е заета с тежка битка за лидерския пост, а десноцентристките партии не могат да се разберат кой да ги ръководи, допитванията дават на "5 звезди" все по-голяма преднина, която според една анкета от миналата седмица достига 8 процентни пункта.

При нарастващи перспективи за победа "5 звезди" се опитва да отхвърли обвинението, че е до голяма степен протестна партия, и да покаже, че е готова да управлява. Това означава да спечели подкрепата на Католическата църква и на част от италианския управляващ елит. На движението може да се наложи и да отстъпи от обещанието си никога да не се съюзява с други партии.

Депутатите на партията започнаха да изготвят програми за всички основни управленски области и една по една да ги предлагат на членовете си за гласуване онлайн - процедура, чрез която "5 звезди" казва, че спазва кредото си за важността на пряка демокрация.

Партийните членове не могат да предлагат политики, а само да подреждат по предпочитание това, което предлага партията.

До момента тя е представила плановете си за енергетиката, външната политика и заетостта, но не дава кой знае какви ориентири какви съюзи би сключила, а такива вероятно ще са ѝ нужни, за да управлява.

Имайки предвид системата на пропорционално представителство в Италия, допитванията сочат, че в насрочените за началото на 2018 г. избори никоя партия, включително "5 звезди", няма да спечели достатъчно гласове за самостоятелно управление.

Враждебността на партията към еврото, от което тя иска Италия да излезе чрез референдум, и отхвърлянето на многостранните търговски споразумения вероятно ще се харесат на крайнодясната "Северна лига". Екологичните ѝ възгледи за енергията и емблематичната ѝ политика на подпомагане на бедните чрез безусловен базов доход може да са по-привлекателни за левицата.

"В момента те получават подкрепа от леви и десни избиратели, но рано или късно ще трябва да се определят по-ясно и тогава ще настъпят проблеми", каза преподавателят по политология в университета в Болоня Пиеро Иняци.

След първия тур на президентските избори във Франция в неделя, "5 звезди" заяви, че "има твърде малко допирни точки" с който да е от двамата кандидати, класирали се за балотажа: центриста Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен.

"Не сме про-Тръмп, не сме про-Путин и не сме анти-ЕС. Искаме силен ЕС, но казваме, че е депресиращо да се гледа как той сляпо следва позицията на САЩ", каза един от водещите депутати на "5 звезди" Алесандро ди Батиста.

Отхвърлянето от тази партия на "лявото" и "дясното" като остарели етикети понякога може да изглежда като трудно балансиране. Тя иска да се бори с неравенството и бедността, но също така атакува синдикатите, а изказванията ѝ за имиграцията са близки до тези на антиимигрантската "Северна лига".

Тази седмица 30-годишният депутат Луиджи ди Майо, който е смятан за вероятния кандидат на "5 звезди" за премиер, сравни хуманитарните организации, които спасяват мигранти в Средиземно море, с "таксита" и намекна, че някои от тях може би работят с трафикантите.

Във външната политика "5 звезди" призовава за строго прилагане на Устава на ООН, осъжда едностранните военни намеси и иска да се сложи край на структурите за налагане на фискалните правила на ЕС.

В енергетиката тя обещава насърчения за производството и употребата на електрически коли и възобновяема енергия, спиране на използването на въглища за производство на електричество в Италия най-късно до 2020 г. и пълен отказ от изкопаемите горива до 2050 г.

В същото време "5 звезди" се опитва да спечели поддръжници сред управляващата класа.

Тя организира политически конференции с участието на известни икономисти, университетски преподаватели и медийни коментатори и протяга ръка и на влиятелната Католическа църква.

Ди Майо призовава да се намали броят на магазините, които работят в неделя, а този месец основателят на "5 звезди" комикът Бепе Грило даде дълго интервю за притежавения от италианската църква вестник "Авенире", чийто директор Марко Таркуинио на практика подкрепи движението.

"По основните теми, от трудовата политика до борбата с бедността сме на едно мнение в три четвърти от случаите", каза той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?