Италианското "Движение 5 звезди" с план "Бе" за еврото

Италианското "Движение 5 звезди" с план "Бе" за еврото

Задават се избори в Италия и "Движение 5 звезди", което набира скорост в проучванията на общественото мнение, се опитва да се отърве от популисткия си имидж и да увери чуждестранните инвеститори и финансовите пазари, че може да му се има доверие, когато дойде на власт.

Едно обещание обаче му тежи като воденичен камък на врата: планът за референдум за италианското членство в еврозоната.

Ако даде заден ход за референдума преди изборите, противниците му, а вероятно и гласоподавателите, ще го приковат на позорния стълб заради нарушеното обещание.
Ако не го направи пък, има малки шансове да получи така желаното международно и пазарно признание.

"Двежение 5 звезди", най-популярната италианска партия според много проучвания на общественото мнение, изглежда е наясно със сложната ситуация.

Карла Руоко, известна депутатка от "Двежение 5 звезди", посочи, че референдумът е "инструмент в преговорите": Големите инвеститори и пазарите би трябвало да могат да различат това от истинските намерение по въпроса за еврото на евентуално правителство на "Движение 5 звезди".

Партията иска няколко промени в икономическите правила на еврозоната, които да подкрепят по-вялите икономики на валутния съюз като Италия. Някои от тях са държавните инвестиции да бъдат изключени от бюджетния дефицит, като това не е предвидено в европейския Пакт за стабилност на ЕС, и да се създаде европейска "лоша банка", която да се занимава с лошите кредити на банките в еврозоната.

Ако седнеш да преговаряш, трябва да имаш план "Бе" и референдумът за еврозоната е нашият план "Бе", казва Руоко.

Представител на "Движение 5 звезди", който пожела анонимност, каза, че партията, която се появи през 2009 година на основата на една по-скоро природозащитна, а не евроскептична платформа, планира отсега нататък колкото се може по-малко да засяга въпроса за референдума.

По ирония на съдбата, ако партията даде заден ход от обещанието си за референдума, нейните гласоподаватели може и да не бъдат разочаровани: анкета този месец на вашингтонския център за проучвания Pew установи, че 58% от поддръжниците на "Движение 5 звезди" имат положително мнение за ЕС.

"Много проевропейско"

Промяната в тона обаче е поразяваща.

Само преди две години "Движение 5 звезди" събираше подписи, необходими за провеждането на референдум, който според партията беше решаващ за италианския данъчен и паричен суверенитет.

Сега обаче партията удря спирачките. Луиджи ди Майо, депутат сочен като вероятния кандидат за премиер на "Движение 5 звезди" след парламентарните избори, които се очакват през май 2018 година, каза, че най-малко година след изборите няма да може да има референдум за еврото.

Изключително сложният процес е слабо вероятно да бъде приключен дори за петгодишен мандат на правителство, тъй като италианската конституция забранява допитвания по въпроси, управлявани от международни договори. Така че може първо да се наложи да бъде проведен референдум за това дали може да се даде зелена светлина на допитването за еврото. Дори и да се окаже, че това е възможно, резултатът няма да бъде задължителен.

Миналата седмица Ди Майо се срещна с посланиците на страните от ЕС в Рим, за да ги увери, че "Движението 5 звезди" е годно да управлява.

"Той беше много проевропейски настроен, говорейки за реформиране на европейските институции отвътре," каза един от посланиците, пожелал анонимност. "Останах с впечатлението, че той вече съжалява за ангажимента за референдум за еврото", допълни той.

Дори на изборите през 2013 година, когато направи невероятния пробив и спечели една четвърт от гласовете, провеждането на референдум за еврото не бе сред елементите от политиката на "Движението 5 звезди".

Движението бе принудено да действа по такъв начин от дясната евроскептична "Северна лига", чиято подкрепа скачаше на фона на нарастващите антиевропейски настроения сред италианците, които виняха единната европейска валута и фискалните разпоредби на еврозоната за стагнацията на икономиката и понижаващия се жизнен стандарт.

През 2014 година, когато "Движение 5 звезди" обеща незадължаващ, консултативен референдум, този ход изглеждаше добър начин да не се дадат гласове на "Северната лига", придържайки се същевременно към собственото си кредо за пряка демокрация.

Идеята сега се завърна и преследва движението. Извън Италия тази идея е най-познатата политика на "Движението 5 звезди", а всяка опасност от евентуален "Италекзит" от валутния съюз е сигнал пазарите да се отърват от италиански активи.

Ако "Движение 5 звезди" победи, са след две до пет секунди от първия екзит пол, лихвите по италианските (облигации - бел. ред.) могат да скочат до равнищата от кризата, писа в неотдавнашен доклад лондонският институт за анализи Eurointelligence.

По БТА.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?