Италианското Движение "Пет звезди" изключи съюз с крайно десните в Европарламента

Италианското Движение "Пет  звезди" изключи съюз с крайно  десните в Европарламента

Италианското Движение "Пет звезди" изключи съюз с крайно десни партии в Европейския парламент след европейските избори през май догодина, но още не е решило кои ще са бъдещите му партньори, предаде Ройтерс.

Антисистемното Движение "Пет звезди" управлява Италия в коалиция с крайно дясната партия "Лига". В Европейския парламент тя е част от евроскептичния блок Европа на свободата и пряката демокрация заедно с политическата сила на Найджъл Фараж "Партия за независимост на Обединеното кралство".

Бъдещата принадлежност на Движението към политически семейства в Европарламента остава неясна. То се опита да се присъедини към проевропейската либерална група, но беше отхвърлено.

"Категорично, Движението никога няма да застане редом до Марин Льо Пен", каза Роберто Фико от "Пет звезди" пред репортери в Брюксел след среща с лидерите на политически групи в Европарламента.

Крайно десният "Национален сбор" на Льо Пен е в Европарламента заедно с "Лига", начело с италианския вицепремиер Матео Салвини, в група, наречена Европа на нациите и свободата.

Фико, който е председател на италианската камара на депутатите, каза, че желае да се срещне с всички политически групи, преди да бъде решено какви съюзи са възможни.

Той повтори казаното вчера от лидера на "Пет звезди" и италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо, който изтъкна, че неговата партия иска група, алтернативна на десницата и левицата.

Очаква се крайнодесните и евроскептични групи да спечелят нови гласове на изборите на Европарламент, според съвкупността от национални допитвания на Ройтерс, но техният дял от местата вероятно ще остане доста под 20 на сто от общо 705 евродепутати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа