Италианското Движение "Пет звезди" уверява Макрон, че не е заплаха за ЕС

Луиджи ди Майо и (зад него) създателят на Движението "Пет звезди" Бепе Грило

Италианското Движение "Пет звезди" публикува отворено писмо до френския президент Еманюел Макрон, в което го уверява, че не е заплаха за Евросъюза, предаде Ройтерс.

Луиджи ди Майо, лидерът на движението, което води в проучванията преди националните избори, планирани за началото на следващата година, изпрати отворено писмо до Макрон, след като беше съобщено, че френският лидер е изразил притеснения от антисистемните политически сили в Италия.

"Сигурен съм, че когато се опознаем по-добре, ще разберете, че нашето движение не само не е заплаха, а и разработва най-добрите решения за много от проблемите на Европа", заявява Ди Майо в писмото, публикувано в блога на Движение "Пет звезди".

По-рано тази седмица италиански медии съобщиха, че Макрон е изразил пред бившия италиански премиер Матео Ренци притеснения от възхода на "Пет звезди" и на Северната лига, близка до френския Национален фронт, припомня Ройтерс.

 

В Европарламента италианското Движение "Пет звезди" е съюзник на британската партия ЮКИП, но опитва да се дистанцира от евроскептичните партии в останалата част на блока.
Освен това партията отхвърли етикета "популистка".

 

"Всъщност ние сме близо до хората, които искат разплата и роля в промяната на страната", добавя Ди Майо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа