Италианци са фаворити в търга за жп линията Пловдив-Свиленград

Италианци са фаворити в търга за жп линията Пловдив-Свиленград

Италианската фирма “Асталди” (ASTALDI)  предложи най-ниска цена за строителството и електрификация по втората част на проекта “Пловдив-Свиленград”, съобщиха от Министерство на транспорта. Във вторник бяха отворени офертите на четиримата кандидати за обекта, финансиран от предприсъединителната програма ИСПА и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Компанията фаворит предложи цена от над 162.5 млн.евро за проектирането, строежа и електрификацията на жп отсечката “Първомай-Димитровград-Симеоновград-Харманли- Свиленград-гръцка/турска граница”. Участъкът е с линейна дължина от 104 км и е с планирана скорост на движение на влаковете от 160 км/час. Ако техническите параметри на офертата, която са предоставили от “Асталди”, отговарят на изискванията, то те са почти сигурният победител в международния търг.

Оферта за търга подаде още италианска компания – “Сосиетá италиана пер кондотте д’аква” (Società italiana per condotte d-aqua). Те предлагат да извършат строителството и електрификацията за малко под 299.5 млн.евро. Международният консорциум “ДОТСАТ”, в който участват френските компании “Алстом” (ALSTOM) и “ТСО” (TSO) заедно с турската “Догуш” (DOGUS), даде цена за почти 377.3 млн.евро. Компаниите в консорциума обаче бяха единствените, които предложиха отстъпка от 2.5% от цената, и окончателната им оферта бе малко под 367.9 млн.евро.

Най-високата цена за изпълнение на дейностите за модернизацията на жп линията от Първомай до границата от над 398.6 млн. евро предложи международният консорциум “Марица експрес джойнт венчър” (Maritsa Express Joint Venture). Партньори в него чешката компания “ОХЛ ЖС” (OHL ZS) и немските фирми “Леонард Вайс” (LEONHARD WEISS) и “Херман Кирхнер” (HERMANN KIRCHNER).

Преди близо година започна изпълнението на първата фаза от международния проект – гръцката фирма “Терна” модернизира 37.7-километровата жп отсечка от Пловдив (гара Крумово) до Първомай.

За реализацията на проекта от програма ИСПА са предвидени 153 млн.евро, от ЕИБ е сключен договор за заем от 150 млн.евро и 37 млн.евро ще са планирани в бюджета.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?