Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Италианци ще вложат 110 млн. евро в руслови централи по Марица

12 коментара

Италианската компания "Петролвилла" ще вложи около 110 млн. евро в пет руслови централи, които ще бъдат построени по долното течение на Марица след Пловдив до границата с Турция. Това съобщи в петък Пламен Дилков, прокурист на "Петролвилла България", която вече има изградени две такива микроцентрали по Искър, част от каскадата "Среден Искър". Тя ще включва общо девет съоръжения с обща мощност от 25 МВ.

Второто инвестиционно намерение на "Петролвилла" е за пет електроцентрали по Марица, ползващи естественото течение на реката за производство на ток. Те ще се изградят на каскаден принцип с обща мощност 23.545 МВ. Компанията вече е получила разрешителни за водоползване от басейновата дирекция в Пловдив и в момента се изчаква промяната на предназначението на някои от терените, на които ще се изградят съоръженията.

Компанията вече е във фазата на осигуряване на финансирането на проекта чрез кредити или привличане на други инвеститори. Имаме конкретни оферти от италиански компании да се присъединят към бъдещата каскада, каза Дилков. По думите му до края на 2010 г. може да са готови техническите документи на проекта и да започне строителство.

След вече построените на Искър микроцентрали "Лъкатник" и "Свражен", до средата на 2010 г. ще бъдат изградени още три от каскадата при Оплетня, Левище и Габровица.

"Среден Искър", която е първият хидропроект в България на принципа на публично-частното партньорство - с община Своге, участваща с апорт в 10 на сто от дружество - ще бъде завършена в края на 2014 г. с останалите четири микро-ВЕЦ. Това са Бов – Юг и Север, Церово и Прокопаник.

"Петролвилла" има и по-широки инвестиционни намерения в България, които излизат извън хидроенергетиката, заяви Дилков. Компанията смята да инвестира и в други проекти, използващи възобновяема енергия, но все още се правят предварителни оценки.

Прокуристът коментира, че огромно облекчение за инвеститорите в хидропроекти ще бъде, ако с издаването на разрешителното за водоползване, държавата се ангажира и със съдействие в по-нататъшния процес по промяната на собствеността на земите, където трябва да се изграждат централите. В момента те са основно публична или частна държавна или общинска собственост и компаниите сами трябва да изминат целия етап от придобиване на терените, привеждането им според изискванията и на закона за устройството на териториите.

Юристи, присъстващи на Първия енергиен форум, провеждащ се край Варна, предложиха с издаването на разрешително за водоползване да се дава и направо разрешително за строеж на хидросъоръженията.

Земите по речните корита са основно държавна и общинска публична или частна собственост и са с особен режим на ползване, посочи юристът Адриана Начева.

Според българското законодателство е задължително да се придобие собственост, което става след провеждането на търг или конкурс. Така може да се стигне до ситуация, в която инвеститорът с разрешителни за водоползване да не може да спечели конкурс и това не изключва създаването на корупционни практики, коментира тя.

Трябва да се намерят законодателни решения за по-лесната реализация на инвеститорските намерения за зелени проекти с оглед изискванията на ЕС за екоенергия, естествено с внимателен подбор за мястото, където те ще се реализират, посочи юристът. По думите ѝ е добре да се приеме някаква преференция, позволяваща с разрешителните за водоползване да закупува на държавна и общинска земя без конкурс и търг.

Сред възможните варианти е с разрешителните за водоползване да се дава и право за строеж, както и да се регламентира публично-частното партньорство или концесия.

Други участници във форума акцентираха върху проблема с невъзможността да се оцени доколко реални са инвеститорските намерения за изграждане на мощности, ползващи възобновяема енергия. В момента много компании са получили разрешителни за водоползване с цел построяване на малки водни централи, но фактически те се опитват да продадат разрешителните си на други инвеститори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. МИ6
  #13

  Лъжеш.

 2. АБФК
  #12

  На Б-ия й било необходимо Белене?И защо? Защото в момента потребяваме половината от произвежданата еленергия ли?Голяма тиква си! В БГ е пълно със специалисти по ядрена енергетика и по макроикономика. Затова сигурно на баламите вода носим....

 3. Radi
  #10

  Tova sa po-malko ot 50 megavata. Da ne zabraviame, che Belene shte ima proektna moshtnost ot 2000 megavata.

 4. Antidot
  #9

  Радко, защо ти е Белене? Не може ли още един блок в Козлодуй от 1000 мвт, големи икономии от ел енергия, малки вецове и вятърно слънчеви електроцентрали. И хоп- Белене не ни е нужно. Да, ама не. Въпрос към тебе: защо тези, които гравитират към БКП/БСП мечтаят толкова за Белене. Казал го е Вапцаров преди 70 години: "Терорът долу, съюз със СССР!". Та и ти- не можело без Белене. Ами сега като го няма, нещо да си ограничен. Само с тиквата си.

 5. Хабитат
  #8

  Предполагам, че са изцяло в Натура 2000 зони, ще унищожат тяхното биоразнообразие и ще причинят същите проблеми, като тези двата на Своге, които, Господи помилуй, трябва да станат 10. Съжалявам за господата - привърженици на ВЕЦ, но от това е втората изключително нерентабилна ВЕИ енерегия в България (след фотоволтаиците в 7месечните мъгли в Дунавските низини в България)и заради това няма никакви разумни доводи за нейното развитие. Най-малкото - Директивите за ВЕИ са с по-малка тежест от Директивите за биоразнообразието. В България нямаме достатъчно водни ресурси за ВЕЦ. Капацитетът е вече напълно изчерпан.

 6. Любо
  #7

  Не е вярно това което се казва в предишния пост. Икономически използваемите водни ресурси, които не са все още използвани в Бг са еквивалентни на 2-3 реактора като тези в Белене. Относно биоразнообразието: тая работа се прави с експертиза, след това се избира по-малкото зло.

 7. мислител
  #6

  Доскоро еколозите ни убеждаваха, че микро-ВЕЦ на течащи води са единственият абсолютно безвреден от екологична гледна точка начин за добиване на енергия от ВЕИ. Сега и те не ви харесват. Еми засега няма технология птичките да събират ток от тревичките и да го носят до подстанциите на ЕРД като пчеличките. А Белене и другите традиционни централи не могат да се заместят от подобни ВЕЦ, защото те са зависими от външни фактори, в случая от водата - през зимата тя е малко, а консумацията точно тогава е голяма, например.

 8. Dido
  #5

  Момчета и момичета, пак ни водят за носа. Да знаете кой е представителя на "Петровилла" в България? Странно....Искър...Софийска област...ами ясно...зетя-италианец на Олимпи Кътев!!!!

 9. Хабитат
  #4

  Мога да ви кажа със сигурност, че в Натура 2000 ВЕЦ унищожават биоразнообразието. Имаме вече доста горчив опит с това. ВЕИ да, но не безразборно, както се случва в България и се избира най-лесното - втора употреба перки, които вятърът ги къса и носи в селата, или хидроцентрали все на бивши комунистически величия, събудили се изведнъж "зелен". А водните ресурси на България са 3 пъти по-малки от тези на съседна Сърбия, но са по-големи от тези на Гърция. Някой да е чул за ВЕЦове в Гърция. А относно експертизите - вече има един платен специалист от БАН, който навсякъде се явява с положителни експертизи за ВЕЦ, така че не разчитам на тях.

 10. AA
  #3

  Vodno ogledalo-2, a?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.