Италианците предпочитат ново правителство, а не нови избори

Пиер Луиджи Берсани

Над две трети от италианците предпочитат да се състави ново правителство вместо да се произвеждат нови избори, близо три седмици след парламентарните избори, които потопиха страната в политическа безизходица поради липсата на ясно очертано парламентарно мнозинство, сочи допитване, цитирано от Франс прес.

На въпроса "Какво предпочитате - съставяне на ново правителство или нови избори през юни?" 67 процента от запитаните избират първия вариант, а само 28 процента искат нови избори. Допитването е извършено на 12 март сред 1000 души от института ИПР за в. "Република".

Италианските парламентарни избори в края на февруари приключиха с резултати, които не позволяват на никоя партия да сформира правителство. Лявата коалиция на Пиер Луиджи Берсани взе абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, но разполага само с относително мнозинство в Сената. Дясната коалиция на Силвио Берлускони е на второ място, но никоя друга партия не иска да се коалира с нея, докато той е неин лидер.

"Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило, което събра протестните вотове, стана трето и левицата разчита на евентуалната му подкрепа за съставяне на правителство. Центристката коалиция на досегашния премиер Марио Монти е четвърта.

Берсани разчита на гласовете на сенаторите от "Движение 5 звезди" поне за спечелване на първи вот на доверие, за да може правителството му да встъпи в длъжност, но Бепе Грило категорично отказва подобна подкрепа.

Според допитването на ИПР симпатизантите на левицата най-силно подкрепят съставянето на правителство (84 процента), следвани от коалицията на Монти (82 процента) и от поддръжниците на "Движение 5 звезди" (73 процента).

Измежду различните варианти за правителство мнозинството предпочита кабинет под ръководството на Пиер Луиджи Берсани (52 процента).

Следващата седмица президентът на Италия Джорджо Наполитано ще започне консултации за сформирането на ново правителство. В момента положението е в задънена улица поради упорития отказ на Грило да подкрепи вот на доверие на кабинет на Берсани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа