Италианците протестират срещу пенсионната реформа

Един и половина милиона италианци участваха в протестните демонстрации из цяла Италия, съпътстващи националната стачка срещу плановете на правителството за пенсионна реформа, предаде Франс прес.

По данни на трите водещи синдиката демонстрантите по улиците на Милано са били 200 хиляди, в Рим - 150 хиляди, а в Неапол и Болоня - съответно 80 и 70 хиляди.

Стачката засега железопътните превози, предприятията и училищата.

Пенсионната реформа предвижда да се работи по-дълго, за да се получи право на пенсия. Синдикалните лидери предупредиха премиера Силвио Берлускони, че сегашните протести са само началото на кампанията, предаде Би Би Си.

"Ако правителството не промени курса и не признае силата на нашите аргументи, ние ще продължим протестите", каза лидерът на един от трите най-големи синдиката на демонстрацията в Болоня.

Берлускони се появи по държавната телевизия, за да убеждава противниците си в необходимостта от пенсионна реформа, като каза, че тя е "нужна, честна и мъдра".

За да получат право на пенсия, италианците ще трябва да натрупат 40 години трудов стаж, или да са достигнали минималната възраст за пенсионитране, която за мъжете е 65 години, а за жените - 60.

В момента работещите могат да се пенсионират на 57 години, ако 35 години са правили пенсионни вноски.

Италианската пенсионна систима поглъща около 15% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Днешните протести обхванаха Рим, Милано, Болоня, Неапол, Торино и други градове.

Трите най-големи синдиката призоваха 11 милиона свои челнове да се присъденият към 100 демонстрации в цялата страна.

Те са гневни, че плановете за пенсионна реформа не са предварително консултирани с тях и заявиха, че стачката "не е политическа".

Моментът на протестите едва ли може да бъде по-лош за Силвио Берлускони, който е под натиск от Брюксел да приведе финансите на страната към изискванията на ЕС, впредвид високата инфлация и безработица.

Пръвото правителство на Берлускони падна през 1994 г. амо седем месеца след началото на мандата си също заради опит за промени в пенсионното законодателство. Но в момента изглежда, че Берлускони има категоричната подкрепа на четирипартийната управляваща коалиция, отбелязва Би Би Си.

ДПА припомня, че това е третата голяма стачка в Италия след встъпването в длъжност през 2001 г. на настоящото дясноцентристко правителство на Силвио Берлускони.

Националният въздушен превозвач Алиталия обяви, че е отменил общо 155 полета заради стачката, като 24 хиляди пътници са останали в чакалните на летищата.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?