Италианците скандализирани от съдебно решение за разпятието

Решение на италиански съд за снемане на Христовите разпятия от стените на училищни стаи в град в Централна Италия предизвика остри спорове в цялата страна, предаде Ройтерс.

Разглеждайки дело по иск на Адел Смит, ислямски деец, който не желаел децата му да гледат разпятието в училище, съдът в град Акуила постанови вчера християнските символи да бъдат свалени от стените на учебното заведение.

Съдебното решение повдигна наново разгорещени дебати за религиозните символи.

Законът, датиращ от фашисткия период, разпятието да стои във всяка класна стая, никога не е бил изцяло отменен, посочва Би Би Си.

Настоящият дебат се очаква да има дългосрочни последици за Италия.

Ищецът заявява пред в. Република, че не е против разпятията, а се бори за конституционните права да не бъдат експонирани религиозни символи, докато децата му учат. В мотивите на съда е посочено, че разпятията в училищата показват недвусмисленото желание на държавата да постави католицизма в центъра на Вселената, като изобщо не се отчита ролята на другите религии в развитието на човечеството.

Министърът на труда Роберто Марони от дясната Северна лига заяви днес, че това съдебно решение е скандално и трябва да бъде отменено в най-кратки срокове. Кардинал Ерсилио Тонини окачестви присъдата като обида към мнозинството италианци.

Решението на съдията от град Акуила спечели и привърженици в лицето на леви синдикални лидери, посочва Ройтерс.

Агенцията обяснява, че от 1984 г., съгласно новия конкордат между Ватикана и италианското правителство, римокатолицизмът вече не е държавна религия в Италия. След това обаче законите не се спазват много стриктно, като преподавателите в някои училища са свалили разпятията от класните стаи, а в други те стоят на стените.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?