Италианците спират макароните за ден заради скъпото зърно

Италианците спират макароните за ден заради скъпото зърно

Потребителски асоциации в Италия призоваха хората да не купуват и да не консумират в четвъртък макаронени изделия в знак на протест срещу повишаването на цените на зърното и на брашното, предаде ББС.

Изданието припомня, че пастата е национално ястие в Италия, където всеки изяжда по 28 кг макаронени изделия годишно.

В Италия цената на едрозърнестото брашно се повиши от 25 евроцента за килограм на 45 евроцента за килограм. Поскъпването от последните два месеца принуди производителите на макаронени изделия да повишат цените на техните продукти.

"Който реши да стачкува срещу пастата трябва да знае, че ще изхарчи повече пари за продукти, с които да я замести", отбелязва Фурио Браганьоло, вицепрезидент на асоциацията на производителите на макаронени изделия. Той отбелязва, че порция макаронени изделия сега струва по-малко от една ябълка.

Италианските производители обвиняват за повишението на цените на макаронените изделия глобалното затопляне и нарастващото използване на този тип пшеница, от който се правят макаронените изделия, за нуждите на производството на биогорива.

Към стачните действия днес се присъединяват и двама министри от кабинета на Романо Проди - правосъдният министър Клементе Мастела и министърката на семейството Рози Бинди.

Италия протестира срещу нарастващите цени по най-оригинални начини. Потребителски организации призоваха италианците да не ползват телефона, освен при извънредни случаи, да не си купуват цигари, да не ходят на кино, а да си стоят вечер при семействата си в къщи, и да си носят ядене от къщи на работното място, вместо да харчат пари в ресторантите или заведенията за бързо хранене.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?