Италия допусна някои мигранти от спасителен кораб, забраната за акостиране остава

Италия допусна някои мигранти от спасителен кораб, забраната за акостиране остава

Италианската брегова охрана прехвърли жени и деца от спасителен кораб на остров Лампедуза, предаде Ройтерс, като се позова на благотворителната организация, управляваща плавателния съд.

Корабът "Маре Йонио", управляван от италианската благотворителна организация "Медитеранеа сейвинг хюманс", спаси тази седмица край бреговете на Либия около 100 бедстващи мигранти, включително 22 деца под 10-годишна възраст и 26 жени, поне 8 от които бременни.

Италианската брегова охрана се съгласи да позволи на жените, децата и болните хора да слязат от кораба. Властите обаче оставят в сила забраната за акостиране на кораби с мигранти в Италия.

"Забраната остава в сила за кораб, който не уважава законите и умишлено предизвиква ситуации на борда, за да може да акостира в Италия", каза източник, близък до италианското вътрешно министерство.

Благотворителната организация призова Италия да позволи на останалите мигранти на кораба и на екипажа да слязат на сушата, тъй като ситуацията продължава да е несигурна.

Група от 15 спасени мигранти пристигна в Испания, след като Италия отказа на прибралия ги спасителен кораб да акостира в италианско пристанище.

Мигрантите бяха докарани от испански военен кораб в пристанището Сан Роке. Те са част от по-голяма група от над 100 човека, спасени от регистрирания в Испания кораб "Оупън армс".

Испанските власти заявиха, че 15-те мигранти ще преминат медицински прегледи и ще получат временни разрешителни, докато бъде взето решение по техните молби за убежище.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа