Италия е дала опция и за придобиване на нови изтребители Eurofighter

МО: Не е получена официална оферта

Изтребители Eurofighter, сн. БГНЕС

Правителството на Италия и компанията Leonardo са предложили на България и опция за придобиване на новопроизведени изтребители Eurofighter. Това са съобщили от компанията, цитирани от специализираното издание "Aeро".

В съобщението се казва, че на 1 октомври италианското правителство и Leonardo са дали оферта на българското МО за доставка на осем изтребители Eurofighter Typhoon Tranche 1, които в момента служат във ВВС на Италия. В офертата имало и опция за доставяне на новопроизведени изтребители.

От компанията обаче не дават повече информация за това. По време на отварянето на офертите на 1 октомври, бе съобщено, че италианското предложение е само за употребявани Eurofighter. 

В отговор на запитване на Меdiapool oт Министерството на отбраната твърдят oбаче, че до 12.00 на 1 октомври, когато е бил крайният срок за изпращане на предложенията, не е била получена оферта за нови машини Еurofighter.

България поиска предложение за нови Eurofighter от Германия, но не получи оферта.

"Смятам, че Eurofighter Typhoon може да бъде ефективно и привлекателно решение за България, с оглед осигуряване на способности за изпълнение на всяка задача пред българските ВВС", заявява Лючо Валерио Чофи, директор на самолетния отдел на Leonardo.

Чофи посочва, че Eurofighter вече е показал невероятните си способности у нас, докато италианските машини от този тип са изпълнявали мисия по "еър полисинг” от авиобаза Граф Игнатиево през 2017 г.

"Готови сме да доставим на българските ВВС както нови изтребители, така и с Tranche 1 от състава на италианските ВВС”, казва в заключение Чофи, цитиран от АЕРО.

Leonardo съобщава още, че ако България избере Eurofighter, това ще допринесе за възможността страната ни да участва в различни общоевропейски отбранителни проекти и инициативи.

До момента са поръчани 623 броя Eurofighter Typhoon от девет оператора. 500-ният Eurofighter бе доставен през април 2017 г.

България получи оферти от САЩ, Италия и Швеция за F-16V, F/A-18 Super Hornet, Gripen C/D и Eurofighter Typhoon. Бюджетът, предвиден за проекта, възлиза на 1.8 млрд. лева с ДДС за осем самолета.

Предвижда се до края на месеца експертите от работната група в МО да преценят дали подадените оферти отговарят на българските изисквания. След това ще започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води преговорите с доставчиците.

Крайното решение ще е политическо, а премиерът Бойко Борисов вече коментира, че България предпочита да закупи нови изтребители

Амбицията на правителството бе да сключи сделката до края на годината, но военният министър Красимир Каракачанов наскоро допусна, че това по-скоро няма да се случи. 

Публична тайна е, че основните фаворити за поръчката са офертата на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 - блок 72, известна като Viper (V) и тази на Швеция и SAAB за нови изтребители "Gripen". Според няколко независими източници предложението на САЩ към момента е фаворит.

Споделяне

Още по темата

Още от България