Италия е парализирана от и протести срещу политиката на Матео Ренци

Италия е парализирана от и протести срещу политиката на Матео Ренци

В Италия започна обща стачка срещу политиката на правителството на Матео Ренци, свикана по призив на най-големия синдикат в страната, предадоха осведомителните агенции.

Стачката засяга частния и държавния сектор, всички сфери на транспорта, включително железопътния, авиационния и морския.

Първи започнаха да стачкуват железничарите, а от 10 ч. местно време в стачката се включи авиационният сектор.

Протестът ще предизвика неудобство за жителите на всички италиански градове. Градският транспорт ще спре за осем часа.

В редица градове стачката ще бъде съпътствана и с протести, като най-големите се очаква да се състоят в Рим и Торино.

Протестиращите настояват да се внесат промени в новоприетия закон за реформа на трудовия пазар и поправки в бюджета, неотдавна одобрен от парламента. Протестиращите се борят също за гарантирано право на труд и за достойно заплащане.

"Така не може" е лозунгът, с който ще протестират стачниците, организирани в държавния и частния сектор от най-големия профсъюз в страната Общата италианска конфедерация на труда (CGIL). Стачката е подкрепена и от Италиански съюз на труда (UIL), уточни Франс прес.

Третият водещ синдикат - Общият съюз на труда (UGL) - впоследствие се присъедини към движението.

В Общата конфедерация на труда членуват около шест милиона души, а в съюза на труда - 2,2 милиона.

Синдикални представители посочиха, че са против плана на Ренци да въведе по-гъвкави правила за наемане и уволняване на служители, което според тях ще подкопае правата на трудещите се.

Правителството твърди, че реформата е нужна, за да бъде даден тласък на вялата икономика и да бъдат привлечени инвестиции.

Споделяне

Още от Европа