Италия е рекордьор по укриване на данъци, следват я Румъния и България

Асоциацията на италианските данъкоплатци разпространи в четвъртък проучване, според което Италия е европейски рекордьор по укриване на данъци с 51% недекларирани доходи. В специалната класация на укриватели на данъци следват Румъния с 42.7% и България с 39.2% недекларирани доходи. Данните са от полицейските служби на европейските страни.

В челната петица са още Естония с 37.6% и Словакия с 34.1%, показва проучването, цитирано от БТА.

"Отличници" в данъчното укриване в Италия са индустриалците с 32.7%, а след тях са банкери и застрахователи – 24.4%, търговци – 11.9% и занаятчии – 10.9%. В териториалната класация на първо място се нарежда Южна Италия с 29.4%, следвана от Северозападна – 28.6%, Централна – 21.2% и Североизточна - 20.8%.

Укриването на данъци се е превърнало в най-упражнявания спорт за италианците, които вече го изнасят в чужбина. Всяка година в Италия се разпространяват 60 хиляди нови нормативни документа, които включват данъчни разпоредби, министерски циркуляри, резолюции, комюникета и съдебни постановления.

Не е възможно да се планира данъчното облагане, защото правилата се менят в хода на данъчната година и сериозно затрудняват онези, които желаят да изпълнят данъчните си задължения, изтъкват от Асоциацията на италианските данъкоплатци.

Споделяне

Още от Европа