Италия и България с най-скъпи данъчни бюрокрации в Европа

Италия е страната с най-скъпа данъчна бюрокрация в Европа, следвана от България.

Това съобщава Асоциацията на италианските данъкоплатци, като се позовава на проучване, извършено от Центъра за социологически науки и изследвания "Антонела Ди Бенедето", предаде БТА.

През тази година данъчната бюрокрация ще струва 26.4 милиарда евро на италианските данъкоплатци, които са регистрирани с партиден номер за ДДС (Данък добавена стойност).
Това прави с 1.6 милиарда повече в сравнение с миналата година.

На второ място е България, където разходите в същата категория ще възлязат за текущия период на 16.6 милиарда евро. Следва Румъния с 14.2 милиарда евро, Унгария – 12.4 милиарда и Полша – 10.3 милиарда евро.


В долната част на класацията са Испания със 7.2 милиарда евро, Франция – 6.7, Германия – 6.6, Великобритания – 6.1 и на дъното с най-малки разходи е Дания – 2.2 милиарда евро.

На практика това е "скрит данък", който възлиза на 6914 евро годишно за всеки данъкоплатец в Италия с партиден номер за ДДС, което е средно четири пъти повече в сравнение с водещите страни в Европа.

За французите средната годишна сума за категорията е 1310 евро, за британците - 1290, за германците - 1250 и за испанците 1180 евро. Още по-малко плащат холандците - 1120 евро,
гърците - 960 и шведите - 860 евро.


Проучването е взело под внимание разходите по 16 параметри, изисквани от тромавия и неефикасен данъчен механизъм. Освен в пари загубите се измерват и във време.

Италианското микропредприятие, което се състои от един или двама души, губи средно на година 121 часа или 15 работни дни на човек, за да подготви документацията и изпълни всички данъчни задължения. При малките предприятия тази загуба е 104 часа или 13 работни дни, а за средните фирми е 88 часа или 11 работни дни на човек.

"Неефикасната данъчна администрация и разните закони, разпоредби и правилници, които често пъти се прилагат противно на здравия разум, изискват реформа, която да ни въведе в нова ера. Трябва да се прекрати тормозът върху данъкоплатците и да се престане с тяхното третиране като поданици на данъчната власт," коментира председателят на Асоциацията на италианските данъкоплатци Виторио Карломаньо.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?