Италия и Франция се борят с последиците от катастрофалните наводнения

Италия и Франция се борят с последиците от катастрофалните наводнения

Спасителни екипи в Италия продължават да издирват днес двама изчезнали след бурите и проливните дъждове в северозападната алпийска област Пиемонт, отнесли коли и мостове от пътищата и наводнили много сгради и домове, предаде ДПА.

Досега официалната информация е за двама загинали, след като повечето от около 20 изчезнали вчера днес бяха открити и са добре. Властите обаче предупреждават, че опасностите в резултат на лошото време още не са отминали.

Особено тежко е положението в района Кунео на провинция Пиемонт. Кметът на град Лимоне там говори за "катастрофална ситуация" след наводнението в града. В някои части на северозападна Италия в петък и събота Италия бяха измерени количества валежи, незапомнени от около 60 години.

На първо сериозно изпитание бе подложена изградената защитна система на Венеция от наводнения, известна като МОСЕ. Засега тестът изглежда успешен: въпреки високото ниво на водата, знаменитият площад "Сан Марко" остана сух. Кметът на Венеция Луиджи Бруняро нарече събитието "исторически ден" за града, разположен в плитката лагуна.

Подобна е ситуацията и в югоизточна Франция. Много населени места около Ница са откъснати от света заради придошлите реки и прекъснати пътища. На хиляди жители се доставя спешно вода и храна от спасителни служби. Френският премиер Жан Кастекс призова армията на помощ и изрази тревога от изчезването вчера на най-малко 8 души, които все още не са открити.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?