Италия и Малта искат ЕС да потърси трайни решения на проблема с мигрантите

Италия и Малта искат ЕС да потърси трайни решения на проблема с мигрантите

Европейският съюз спешно има нужда от "постоянен" механизъм за решаване на въпроса с мигрантите, идващи по море, заявиха правителствата на Италия и Малта и призоваха за среща на ЕС по този въпрос, предаде ДПА.

В общо изявление двете страни подчертават, че вече е недопустимо да се действа на принципа, че всеки случай се решава поотделно и спешно да се търсят решения, задълбочавайки политическите трудности и създавайки много сериозни проблеми.

Имаме нужда от структуриран постоянен механизъм на равнище Европейски съюз, който да се занимава с всички деликатни въпроси, свързани с миграцията, се казва още в документа.

Затова, подчертават Италия и Малта, в дневния ред на предстоящата на 15 юли среща на министрите на външните работи на ЕС трябва да се включи допълнителна точка по този въпрос.

Междувременно шейсет и петимата мигранти, спасени от кораба "Алан Курди" на германската хуманитарна организация "Сий Ай", снощи пристигнаха в Малта, съобщи ДПА, като се позовава на въоръжените сили на страната. Шейсет и двама мигранти бяха прехвърлени от "Алан Курди" на борда на малтийски патрулен катер и бяха откарани в Малта към 19.00 часа по Гринуич. Други трима, които се нуждаеха от спешна медицинска помощ, по-рано бяха откарани с хеликоптер.

По-рано вчера Малта води преговори за съдбата на мигрантите, спасени след корабокрушение край Либия в петък, с Европейския съюз и Германия. Беше постигнато споразумение те да бъдат откарани в Малта, откъдето незабавно да бъдат прехвърлени в други страни от ЕС.

Никой от мигрантите няма да остане в Малта, подчерта малтийското правителство, което първоначално отказваше да разреши на кораба да акостира на острова. Сделката предвижда ЕС да приеме и поне половината от други 58 мигранти, спасени от малтийския флот.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа