Италия и Полша готвят "нова европейска пролет"

Салвини и Йоахим Бруджински, сн. ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви във Варшава, че иска Полша и Италия да работят заедно за нова Европа, предаде Ройтерс.

"Полша и Италия ще бъдат част от една "нова Европейска пролет", от възраждането на новите европейски ценности", каза Салвини на съвместна пресконференция с полския вътрешен министър Йоахим Бруджински.
Срещата беше предложена от Бруджински, който каза, че двамата са обсъдили миграцията и граничната сигурност на Европейския съюз.

Салвини, който пристигна в полското министерство на вътрешните работи, облечен в жилетка с надпис "Полиция" на гърба, отбеляза, че с полския си колега са разговаряли за сътрудничеството между Полша и Италия за изграждане на една нова Европа.

Пред журналисти италианският вицепремиер и вътрешен министър разкритикува постигната от ЕС договореност за разпределяне на 49 спасени в морето мигранти между няколко страни членки. Сделката само ще насърчи трафикантите на хора да прекарват още повече мигранти с негодни за плаване съдове през Средиземно море, аргументира се Салвини и за пореден път заяви, че е против приемането на повече мигранти, съобщи Асошиейтед прес.

Европа, която ще се оформи през юни (след изборите за Европарламент през май), ще работи по съвсем различен начин от сегашната, която се ръководи от бюрократи, заяви италианският вътрешен министър.

"В Европа винаги се е говорело за френско-германска ос. Ние се подготвяме за нов баланс и нова енергия в Европа, като Полша и Италия ще бъдат главните действащи лица в тази нова Европейска пролет, в това възраждане на истинските европейски ценности", каза той, цитиран от БТА.

Италианският вицепремиер отбеляза, че някои в Брюксел отричат "юдейско-християнския произход" на Европа, и изтъкна, че предвижданото от него възраждане ще промени това.

Бруджински отхвърли обвиненията, че полското и италианското правителство искат страните им напуснат ЕС, и каза, че целта им е да имат влияние върху начина, по който ще изглежда общият им европейски дом в бъдеще.
Салвини ще се срещне днес и с лидера на управляващата в Полша консервативна националистическа партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, с когото ще обсъдят създаването на нов евроскептичен съюз.

Самият той е лидер на крайнодясната италианска партия "Лига".

Салвини е на посещение във Варшава в момент, когато италианските и полските популистки националистически сили проучват възможен съюз за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Насрочените за май избори се очертават като битка между либералните проевропейски сили, към които се числи френският президент Еманюел Макрон, и популистите евроскептици, представлявани от Салвини и някои други политици с популистки позиции, отбелязва Асошиейтед прес.

Срещата на Салвини с Качински се разглежда като първи знак дали известният с радикалните си разбирания италиански политик е в състояние наистина да издигне националистическото предизвикателство на европейско равнище.

Часове преди посещението полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че правителството му има близки позиции с тези на италианския вътрешен министър "по множество европейски въпроси", отбелязва Франс прес.

Салвини неведнъж е критикувал ЕС и смята, че изборите през май са ключови за създаването на "реформаторски блок", способен да промени радикално европейските институции отвътре.

Полското правителство настоява Европейският съюз да даде по-голяма независимост на страните членки и да се меси по-малко в техни вътрешнополитически въпроси. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?