Италия и Ватикана ще помагат за отмяна на смъртните присъди на медиците в Либия

Подобряват се отношенията между Либия и Италия и това със сигурност ще помогне за решаването на проблема с осъдените на смърт български медицински сестри. Това каза председателят на италианския сенат Марчело Пера след среща с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, който е начело на нашата делегация в Рим за 24 май.

Огнян Герджиков е поискал съдействие от Италия да продължат дипломатическите усилия за решаването на проблема с медиците. Той е помолил да не отслабват тези усилия, защото това е единствения начин за въздействие върху Либия, предаде Дарик радио. Италия и всички останали членове на Европейския съюз ще работят за преразглеждането на този проблем. Сближаването в отношенията между Джамахирията и Италия дава възможност за промяна на присъдите, заяви председателят на италианския сенат Марчело Пера.

Вчера и Ватиканът обеща помощ на България за отмяна на смъртните присъди на българките. Държавният секретар на Светия престол кардинал Анджело Содано нарече присъдите абсурдни на срещата си с Огнян Герджиков.

Герджиков имаше индивидуална среща с папа Йоан Павел Втори, но на нея не е станало дума за осъдените на смърт българки. На срещата с държавния секретар на Ватикана обаче се говорело само за това. Содано заявил, че не допуска български жени - медицински сестри, да заразяват либийски деца. Ватиканът от години следял процеса, а папският нунций в Малта вече бил натоварен да работи срещу смъртните наказания за медиците ни.

Същия въпрос - за присъдите, е поставил Герджиков и при срещата си с Великия майстор на Малтийския орден в Рим Фра' Ендрю Бърти.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?