Италия и Великобритания искат по-прости правила и по-малко бюрокрация в ЕС

Филип Хамънд и Паоло Джентилони

Великобритания и Италия смятат, че са необходими реформи в Европейския съюз, за да бъдат защитени правата на страните членки, които не са част от еврозоната, съобщи Ройтерс.

В статия за в. "Дейли телеграф" външните министри на двете страни пишат, че е важно в блока на 28-те да се насърчава бизнесът и да бъде намерено решение на миграционната криза.

"Италия и Обединеното кралство са съгласни с нуждата от дълбока реформа на ЕС, опростяване на неговото функциониране, процедури и правила", посочват Филип Хамънд и Паоло Джентилони.

"Можем да работим заедно за съставянето на пакет от реформи за ЕС, засягащ конкретни въпроси като ролята на националните парламенти, конурентноспособността, управлението на икономиката и социалните придобивки, за да стане ЕС по-опростен, по-ефикасен и по-малко бюрократичен".

Двамата смятат, че в ЕС трябва да има различни модели на интеграция, които да съществуват успоредно - едно от ключовите искания на Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да предоговори някои от условията за членството на страната му в ЕС, но засега не успява да постигне консенсус с лидерите на други страни от блока за плановете да ограничи достъпа до социални помощи на мигранти от ЕС на острова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа