Италия и Великобритания искат по-прости правила и по-малко бюрокрация в ЕС

Филип Хамънд и Паоло Джентилони

Великобритания и Италия смятат, че са необходими реформи в Европейския съюз, за да бъдат защитени правата на страните членки, които не са част от еврозоната, съобщи Ройтерс.

В статия за в. "Дейли телеграф" външните министри на двете страни пишат, че е важно в блока на 28-те да се насърчава бизнесът и да бъде намерено решение на миграционната криза.

"Италия и Обединеното кралство са съгласни с нуждата от дълбока реформа на ЕС, опростяване на неговото функциониране, процедури и правила", посочват Филип Хамънд и Паоло Джентилони.

"Можем да работим заедно за съставянето на пакет от реформи за ЕС, засягащ конкретни въпроси като ролята на националните парламенти, конурентноспособността, управлението на икономиката и социалните придобивки, за да стане ЕС по-опростен, по-ефикасен и по-малко бюрократичен".

Двамата смятат, че в ЕС трябва да има различни модели на интеграция, които да съществуват успоредно - едно от ключовите искания на Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да предоговори някои от условията за членството на страната му в ЕС, но засега не успява да постигне консенсус с лидерите на други страни от блока за плановете да ограничи достъпа до социални помощи на мигранти от ЕС на острова.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?