Италия инжектира над 22 млрд. евро в три свои банки

Брюксел позволи на Рим да се измъкне от новите европравила и да спасява трезори с пари на данъкоплатеца

Италия инжектира над 22 млрд. евро в три свои банки

Италианското правителство ще инжектира огромна сума в три от най-проблемните си банки. През последните десетина дни Европейската комисия на два пъти одобри държавни помощи за италиански банки на обща стойност над 22 млрд. евро.

На 25 юни Брюксел даде зелена светлина за ликвидацията на две малки регионални банки в страната - Banca Popolare di Vicenza (BPVI, Банка Пополаре ди Виченца) и Veneto Banca (Венето Банка), като тяхното затваряне ще бъде съпроводено с държавна помощ под формата на кешова инжекция от 4.785 млрд. евро и държавни гаранции в размер на максимум 12 млрд. евро. Целта е да не бъдат засегнати депозантите, но според условията на помощта акционерите на трезорите и притежателите на подчинен дълг ще поемат солидна част от загубите.

Преди ден пък Европейската комисия одобри допълнителна финансова помощ в размер на 5.4 млрд. евро. Тези средства обаче ще се ползват за спасяването на четвъртата по големина италианска банка Monte dei Paschi di Siena (BMPS).

"Спасителни операции от държавата трябваше да са нещо от миналото, след като еврозоната създаде банков съюз с конкретно разработени правила, които да предпазят данъкоплатците от спасяване на неуспелите кредитори. Брюксел обаче реши, че спасителният план е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи, тъй като акционерите и младшите кредитори на BMPS ще участват в увеличаването на капитала с 4.3 млрд. евро, като по този начин ще ограничат използването на парите на данъкоплатците", коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

В замяна на спасителния план Италия трябва да приеме драстичен план за преструктурирането на BMPS, одобрен от ЕС. В сряда трезорът обяви, че ще закрие почти една трета от клоновете си и ще съкрати една пета от работната си сила до 2021 г. Клоновете ще бъдат свити от около 2 000 на близо 1400 през 2021 г., а броят на служителите ще бъде намален с около 5 500 души, като ще спадне до 20 000 души за същия период.

От ЕК подчертаха, че по всяка вероятност покритите гаранции от 12 млрд. евро ще бъдат активирани само частично. Освен това добрите активи на двата трезора ще бъдат прехвърлени към най-голямата италианска банка на пазара на услугите на дребно - Intesa Sanpaolo (Интеза Санпаоло), която ще ги купи за 1 евро, а правителството ще ѝ плати одобрените близо 5 млрд. евро.

Разрешението от Брюксел идва след месеци на тежки разговори между властите в Рим и европейските регулатори, в които Италия настояваше да получи възможността да ликвидира банките си съобразно собственото си законодателство вместо съобразно по-тежките европравила, които силно ограничават ползването на пари на данъкоплатеца за спасяване на банки, отбелязва "Ройтерс".

Според европравилата, за да се спасяват банки с пари от бюджета, трябва да бъдат наложени загуби на облигационерите и големите депозанти. В Италия това е политически тежко решение, доколкото много домакинства държат облигации на банки в страната и биха пострадали от подобна мярка точно преди националните избори следващата година.

Според "Ройтерс" отделни официални лица от Брюксел са изразили недоволство от начина, по който на Италия се разрешава да се справи с кризата си, при положение че банковата индустрия в страната е била принудена да отпише 350 млрд. евро лоши кредити – една трета от тези в цялата еврозона.

"Проточилите се преговори между Рим, Франкфурт и Брюксел" и техният резултат поставят сериозни въпроси за ефективността на банковия надзор и доверието в собствените правила на Европа за справяне с банкови кризи", отбелязва агенцията.

Част от работещите в банковия сектор в Италия също са недоволни от решението.

"Според мен отново замитаме праха под килима. Проблемът е в банковия ни мениджмънт, казвам го от личен опит. След едва година и половина работа администратори си тръгват с бонуси от 42-46 милиона евро", коментира пред БНТ Сандро Семенцато, бивш банков служител.

През 2015 г. италианските банки ликвидираха други четири по-малки трезора.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?