Италия иззе имущество за 30 млн. евро на руския бизнесмен Ротенберг

Аркадий Ротенберг

Италианските власти са иззели имущество за 30 млн. евро на компании, контролирани от близкия до Путин руски бизнесмен Аркадий Ротенберг, който фигурира в списъка със санкциите на ЕС и САЩ, съобщи италианската финансова полиция във вторник.

Иззета е вилата на бизнесмена в Сардиния, негов елитен хотел в Рим, както и друго недвижимо имущество в областта Лацио.

Според представител на италианските власти, цитиран от Ройтерс, полицията е иззела имущество, принадлежащо на базираната в Рим компания "Aurora 31", контролирана от Ротенберг чрез кипърска фирма. В списъка фигурират апартамент в Калиари в Сардиния, други вили, намиращи се на същия остров, вила в Тарквиния, близо до Рим, две вили в Арзакена и хотел в центъра на Рим, пише в. "Кориере дела Сера".

Вилата в Сардиния, която е лична собственост на Ротенберг, също е била иззета.

Според италиански медии мерките са засегнали и акции и банкови сметки на руския бизнесмен.

Аркадий Ротенберг, който е партньор по джудо на руския президент Владимир Путин, през юли бе посочен като едно от лицата, попадащи под санкциите на ЕС и САЩ спрямо Москва заради войната в Източна Украйна.

Според финансовото министерство на САЩ братята Аркадий и Борис Ротенберг са спечелили контракти на стойност 7 млрд. долара за зимните олимпийски игри в Сочи, както и други доходни сделки от руския държавен газов монополист "Газпром".

Италианските власти са уведомили за взетите мерки Ротенберг и кипърската му компания "Olpon Investment Limited", както и "Aurora 31", която е собственик на хотела "Berg Luxury" в Рим.

От Ройтерс са се опитали да се свържат по телефона с "Aurora 31", но никой не е отговорил. От рецепцията на хотела в Рим са казали, че е отворен и продължава да работи нормално, но никой от директорите не е там.

Ротенберг от своя страна определи случилото се като "абсурдна и нелегитимна" стъпка.

Аз вече няколко месеца съм под санкции и нищо не ме учудва, коментира той пред руски медии и допълва, в случая е "удивен, че става дума за някаква недвижимост, която не попада под санкциите". Под обявените санкции попадат само сметки и активи, каквито аз в Италия нямам, допълва той.

В края на август бе съобщено, че заради икономическите санкции братята Ротенберг не са успели да купят италианския футболен клуб "Бари".

Първият пакет от санкциите на ЕС срещу Москва влезе в сила през март 2014 г. след като анексирането на Крим от Русия. Впоследствие санкциите бяха разширени.

Споделяне

Още от Бизнес