Италия: Конти заплаши с оставка, ако двете управляващи партии не спрат разправиите си

Джузепе Конти

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че е готов да напусне поста, ако двете партии от управляващата коалиция - крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" - не сложат край на непрестанните си спорове, предаде Франс прес.

"Искам от всяка от двете политически сили да направи избор и да ми каже дали все още възнамерява да спазва договора за управление", заяви на пресконференция Конте.

"Ако това не стане, просто ще върна мандата си. Искам ясен, недвусмислен, както и бърз отговор", даде да се разбере италианският премиер.

"Не съм тук просто да присъствам или да бездействам. Ако не поемат категорично отговорностите си, както настоях, тогава ще подам оставка", каза италианският министър-председател, цитиран от Ройтерс, в препълнената с журналисти конферентна зала в своята резиденция.

Партия "Лига" на Матео Салвини и Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо воюват за всичко - от големите инфраструктурни проекти и имиграцията до историческото значение на националните празници и чия е вината за сблъсъка на круизен кораб с кей и с туристическо корабче във Венеция през уикенда.

Враждата им се задълбочи след европейските избори миналия месец, на които "Лигата" спечели 34 процента от гласовете, удвоявайки резултата си от националните избори през 2018 г., докато Движение "Пет звезди" се срина от 32,5 на 17 процента, което подхрани спекулациите, че Салвини може да изостави коалиционните си партньори.

На пресконференцията италианският премиер подчерта, че правителството му е изправено пред сложен процес по приемането на бюджета за 2020 г. по-късно през годината и че страната се нуждае от доверието на финансовите пазари.

"Не трябва да допускаме безплодни препирни и безсмислени аргументи да прахосват ценната ни енергия или да отвличат вниманието ни от правителствените цели", призова той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?