Италия може да поиска ЕС да е по-снизходителен към бюджета й заради коронавируса

Лаура Кастели

Италия би могла да бъде принудена да поиска от ЕС да ѝ предостави известна свобода на действие в изпълнението на бюджетните цели в зависимост от влиянието на епидемията от коронавируса върху икономиката ѝ, която вече е на ръба на рецесията, предаде Ройтерс.

За тази възможност спомена заместник-министърът на икономиката Лаура Кастели, а премиерът на Италия Джузепе Конте заяви вчера, че отражението от разпространението на новия коронавирус върху икономиката на страната може да бъде много голямо.

Лаура Кастели коментира, че има определена свобода на действие, която ЕС би могъл да предостави във връзка с вероятни събития, които могат да засегнат нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП). Тя добави, че се надява на Италия да не ѝ се налага да прибягва до подобна възможност, но че става дума за ситуация, в която ЕС би могъл да предостави известна гъвкавост по отношение на бюджетните правила на съюза.

В този момент Италия е европейската страна, която е най-засегната от новия коронавирус с над 280 случая на заразяване и седем починали. Случай на заразяване от коронавирус беше регистриран днес и в Сицилия, но двата най-засегнати района са Ломбардия и Венето. Почти половината от италианския износ се пада на тези две области от промишлената северна част на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?