Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички

Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички

Италия може в крайна сметка да въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички на подходяща възраст. Това обяви италианският премиер Марио Драги, предаде Ройтерс.

По-късно този месец Италия планира да започне поставянето на бустерни дози от ваксини срещу коронавирус за уязвимите хора, допълни той.

Италианското правителство вече въведе задължителна ваксинация за здравните работници, но Драги е на мнение, че всички трябва да бъдат задължени да се ваксинират, след като европейските здравни власти дадат пълно одобрение на ваксините.

Европейската агенция за лекарствата одобри четири ваксини за извънредна употреба.

Евентуално въвеждане на задължителна ваксинация вероятно ще се натъкне на сериозно противопоставяне в Италия, в която през последното десетилетие назрява скептицизъм по отношение на всякакви видове ваксини и в която здравните експерти, насърчаващи ваксинацията, са обект на вербални обиди и заплахи от противници на ваксините, отбелязва Ройтерс.

Италия ползва широко Covid сертификатите, като ги изисква за посещения на закритите части на ресторанти, музеи и кина, а вече и за по-дълги пътувания в рамките на страната с влак и самолет.

Ако страната въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19, тя ще стане първата в света с такова изискване. Досега обикновено се въвеждаше задължителна ваксинация за здравните и социални работници, а в някои страни и за учителите.

В Гърция има масови протести на здравни и социални работници, които са задължени да се ваксинират. От сряда тези, които нямат ваксина или доказано преболедуване, нямат право да работят и губят заплатата си.

В същото време ограниченията в Европа за държавата, която първа постигна високи нива на ваксинация на населението - Израел, продължават да се затягат. Швеция обяви, че въвежда временна забрана за влизане на територията ѝ от няколко държави, включително Израел. Ограничението важи и за САЩ, Косово, Ливан, Черна Гора и Северна Македония и влиза в сила от 6 септември. Разрешени ще бъдат само посещения от спешен порядък и по основателни причини, сред които не влизат пътуванията с цел туризъм.

Швеция в момента не прави разлика между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за пътувания извън ЕС, но правителството намекна, че режимът за ваксинирани от определени трети страни може да бъде облекчен.

"Има редица страни, с които Швеция има близки отношения и обсъжда да освободи напълно ваксинираните от ограничения - основно става дума за Великобритания, но също и за САЩ, макар че там има големи разлики в правилата, които действат в различните щати", коментира вътрешният министър Микаел Дамберг в четвъртък.

В началото на седмицата Португалия също се затвори за пристигащи от Израел, независимо дали са ваксинирани или не. Тези мерки се дължат на препоръка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус